Красотата на българските лазарки - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красотата на българските лазарки
Красотата на българските лазарки
Снимка: ЕМО "Етър"

Празникът Лазаровден оживя в музей "Етър"! 27 момичета взеха участие в образователната програма „Училище за лазарки” на музея направиха възстановка на обичая Лазаруване.

Пред стотици посетители момите пресъздадоха традиционните песни и танци, с които девойките в миналото са се представяли на този ден. Хубавото пролетно време накара гостите да се шегуват, че дори слънцето не може да издържи и наднича зад облаците, за да се порадва на красотата на гиздавите лазарки.

Посетители от цялата страна избраха да дойдат в музей „Етър” за празника Лазаровден. Любка е една от тях, заедно със своите дъщеря и внучка. Идеята на двете жени е да покажат на двегодишното момиченце един български обичай. „Добре е от малки децата да попиват традициите, така нещата се случват по естествен начин”, споделя Любка.

Малката София е впечатлена от цветните дрехи, звънките гласове, смеха и настроението в „Етър”-а. Велиана, майката на София, не е лазарувала. Когато завършва средното си образование през 2008 г., все още програмата за обучение на лазарки в музей „Етър” не е започнала. Велиана обаче вярва, че когато София порасне сама ще пожелае да бъде записана.

62821

Елена е от Пловдив бе дошла на празника с дъщеря си Никол. Тя споделя, че всяко момиче трябва да лазарува, защото това е момент, след който момичетата преминават от един етап на своя живот към друг – от моминството към сватбата.

Днес навсякъде в страната се пресъздава обичая лазаруване. Музей „Етър” е едно от малкото места, където може да се види неговият автентичен вариант. Песните и танците, които изпълняват лазарките, са научени под методическото ръководство на специалисти, на базата на дългогодишни проучвания.

Потопете се в атмосферата на празника със следващите снимки:

62822

 

62820

62823

62818

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен [503]

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница