Красотата на етърските лазарки - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красотата на етърските лазарки
Красотата на етърските лазарки
Снимка: ЕМО Етър

„Слънцето се скри, засрамено от красотата на етърските лазарки!”

С две възстановки в ЕМО „Етър” бе отбелязан Лазаровден. В пролетния празник участват млади, още неомъжени моми, готови да се задомят. 

20 момичета от „Училище за лазарки”, което от години ЕМО „Етър” организира в първата седмица на април, взеха участие във възстановките на обичая. Девойките представиха характерните за Лазаровден песни и танци, обиколиха къщите по Чаршията в музея и хвърлиха венците си от моста в река Сивек.

Радина Чокелиева и Виктория Николова от Национална Априловска гимназия станаха кумици. Венчетата на момичетата изплуваха първи от водите на реката. Вярва се, че кумицата ще се омъжи първа от лазарките, а на следващата година трябва да научи новите момичета на изпълнените със символика песни и танци, свързани с празника.

Лазаруването е важен за ЕМО „Етър” обичай, който се пресъздава всяка година и предизвиква интереса на посетителите.

„Слънцето се скри, засрамено от красотата на етърските лазарки”, шегуваха се туристите в музея, които гледаха възстановките на момичетата. Прохладният пролетен ден не им попречи да отпразнуват Лазаровден. Те вървяха по цялата Чаршия с лазарките, спираха се с тях пред къщите, снимаха танците им и се струпаха около моста над река Сивек, за да проследят на коя лазарка венецът ще изплува първи.  

47375

47372

47373

47377

47374

47379

47378

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин