Край Австралия откриха гигантски коралов риф, по-висок дори от Емпайър стейт билдинг (видео) - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Край Австралия откриха гигантски коралов риф, по-висок дори от Емпайър стейт билдинг (видео)
Автор: Peika.bg
Край Австралия откриха гигантски коралов риф, по-висок дори от Емпайър стейт билдинг (видео)

Учени откриха нов отделен коралов риф, разположен недалече от Големия бариерен риф, който се извисява на цели 500 м – т. е. той е по-висок дори от Емпайър стейт билдинг (443 м) и кулите Петронас в Малайзия (451,9 м).

Това е първото подобно откритие в региона за последните 120 години. То е направено от екип от океанския институт „Шмит“ с помощта на технология за подводно картографиране.

Впоследствие кораловият риф е заснет чрез камерите на робота SuBastian. В момента изследователите са се заели с 12-месечна мисия да картографират подводните региони около Австралия.

Ние знаем повече за повърхността на Луната, отколкото знаем какво се намира в дълбините отвъд нашите крайбрежия, изтъква Том Бридж от Университета „Джеймс Кук”, главен изследовател на експедицията.  

Гигантският риф, отделен от Големия бариерен риф, но все още прикрепен към океанското дъно, се присъединява към няколко други високи рифа в региона – включително този край остров Рейн, който е важен хабитат за зелените костенурки.

Това неочаквано откритие е поредното потвърждение, че продължаваме да откриваме неизвестни структури и нови видове в нашия океан”, – разказва Уенди Шмит, съоснователка на океанския институт „Шмит“. „Открай време знанието ни за нещата, които се крият в океаните,  е ограничено. Благодарение на нови технологии, изпълняващи функцията на наши очи, уши и ръце в дълбините, ние можем да проучваме океана така, както никога досега“, допълни тя.

Според изследователите широчината на рифа е около 1,5 км в основата си и в най-високата си точка го делят около 40 м от повърхността на вода. Първоначалните снимки показват, че този природен феномен е дом на редица гъби, морски ветрила и всевъзможни меки корали.

Около структурата са забелязани и множество коралови рифови риби – от малки гастеропелециди до сиви рифови акули. Изглежда тя е преизпълнена с живот – ще ни бъдат необходими години, за да я изучим напълно.

Ако проявявате интерес, може да изгледате 4-часовото видео по-долу,което показва пътешествията на SuBastian около новия риф:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин