Край Търговище - идеи за уикенд разходки - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Край Търговище - идеи за уикенд разходки
Автор: Peika.bg
Край Търговище - идеи за уикенд разходки

Районът на град Търговище се оказва непознат за доста пътешественици, затова решихме да ви дадем няколко идеи за уикенд разходки в този край на България.

Още по времето на Първото и Второ Българско царство крепостите и селищата край Търговище са били от много голямо значение. В района на крепостта Крумово кале се е намирал античният град Мисионис. От 1573 г. в данъчния регистър на Османската империя за първи път се среща старото име на града - Ески Джумая. От XVII в. той вече е административен център и средище на най-известния панаир в европейската част на Империята. Тук идват стоки от Австрия, Германия, Англия, Русия, Близкия изток и Арабския свят. Именно допирът до европейската култура и жаждата за знание подготвят почвата за активна просветна дейност. Още в ХVІІІ век в Търговище е открито килийно училище, което по-късно е преобразувано в светско. В него учителства големият възрожденец Петко Р. Славейков.

След Освобождението  градът поема по пътя на европеизацията. През 1934 г. град Ески Джумая е преименуван в Търговище, а от 1959 г. той е административен център на окръга, по-късно – на областта.

Вижте част от местата, които можете да посетите около Търговище!

Етнографски музей "Хаджи Ангеловата къща"

"Хаджи Ангеловата къща" е изключителен архитектурно-исторически паметник, разположен в кв. Вароша, град Търговище. Къщата е построена през 1863 г. и е собственост на българския търговец хаджи Ангел Друмев. Тази забележителност е типична къща във възрожденски дух, с украса - дърворезба. Днес функционира като музей. В нея могат да бъдат разгледани предмети от бита и инструменти, които се използват в лозарството, грънчарството и земеделието.

Славейковото училище

Славейковото училище се намира в град Търговище и е паметник на културата с национално значение. Построено е през 1863 г. в епохата на Възраждането. Светското училище се казва "Свети Седмочисленици", но е известно като Славейковото, защото Петко Славейков взема участие във вътрешно-архитектурното му оформление. Днес сградата се използва за съхранение на фонда на Историческия музей на Търговище, който наброява над 30 000 музейни експоната.

Край Търговище - идеи за уикенд разходки

Езеро "Борово око"

Езерото "Борово око" се намира в едноименния парк в югозападната част на Търговище. До мостчето на езерото могат да се видят водни лилии, а през лятото във водите му се пускат риби и водни колелета. В парка около езерото има алеи за разходки и пейки за отдих, ресторант. Ежегодно на това място се провежда панаир Изложение Търговище.

Крепост Мисионис

Разстояние от Търговище: 7 км

Средновековната крепост Мисионис се намира в местността Крумово кале. В миналото е бил голям древен град-крепост, като това реално е бил първообразът на Търговище. На мястото са открити останки от крепостни стени, огромна църква с кръщелня, жилищни сгради и стражеви помещения. Находките са показани в постоянна Археологическа експозиция на Регионалния исторически музей в град Търговище.

Край Търговище - идеи за уикенд разходки

Водопад в местност Боаза

Разстояние от Търговище: 7 км

Водопадът се намира в местността Боаза, до главния път Варна-София. Образувал се е от подземен приток на река Врана, излизащ на скалната повърхност. Висок е около 5 метра. Водите на притока идват от Водната пещера. За да се стигне до него, се тръгва по главния път към село Пролаз и на 7 км от Търговище се спира на обособено място за коли. Водопадът се намира на около 20-30 метра от пътя.

Авиационно-космически парк – Омуртаг

Разстояние от Търговище: 21 км

Авиационният-космически парк се намира на входа на град Омуртаг. Идеята за изграждането на експозицията на открито е на втория български космонавт - Александър Александров. В авиационния парк са изложени три самолета, с които е летял Александров, ракетна установка и авиационна техника. Комплексът е изключително атрактивен, както за малките, така и за големите посетители.

Археологически резерват и музей Велики Преслав

Разстояние от Търговище: 23 км

Националният историко-археологически резерват и музей Велики Преслав е разположен върху останките на старата българска столица Велики Преслав. В музея има изложени части и предмети от града, намерени при разкопките. В резервата ма многобройни недвижими паметници, а експозицията на музея представя произведения на средновизантийското и старобългарското изкуство. Тук се съхраняват над 35 хиляди предмета, като около 1700 от тях са изложени за посетителите. Сред тях могат да се видят уникати като Преславското златно съкровище, керамичната икона на Св. Теодор Стратилат и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир.

Край Търговище - идеи за уикенд разходки

Окото на Осмар

Разстояние от Търговище: 30 км

Скалните манастири при село Осмар са невероятен феномен, за който дори Ванга е казала, че са четвъртите поред, заредени с енергийна сила след Рупите, Царичина и Мадара. Намират се на около 3 км на север от с. Осмар, в Шуменското плато. Смята се, че са изградени през XII - XIV век. В тях са намирали подслон много монаси, а в културно и религиозно отношение са изиграли много важна роля по време на Второто Българско Царство. Най-популярният и най-запазен сред тях е Костадиновия манастир. Точно над него се извисява невероятното природно творение "Окото" или още наречено "Халката", получило тези имена заради формата си.

Край Търговище - идеи за уикенд разходки

Крепост Ковачевско кале

Разстояние от Търговище: 43 км

Ковачевско кале е късна римска крепост, датирана от средата на IV век, намираща се на 6 км западно от град Попово, в непосредствена близост до пътя Попово-Бяла. Разположена е в малка котловина, заобиколена от река Ковачевска и един от нейните притоци. Обявена е за паметник на културата.

Край Търговище - идеи за уикенд разходки

Гаговска гробница

Разстояние от Търговище: 4 км

Гаговската гробница се намира край село Гагово, община Попово. Тя е тракийска гробница от IV-III век и е част от некропол. Днес е национален паметник на културата. На около 4 метра дълбочина археолозите намират непокътната кръгла камера, изградена от каменни блокове.

Водопад "Пиринешки джeндем"

Разстояние от Търговище: 55 км

Водопадът Пиринешки джендем се намира между селата Пиринец и Иванча, Попово. Височината му е 34 метра, което го прави най-високият водопад в района, а наблизо има още няколко по-малки каскади. По пътя до водопада има изградени дървена беседка и панорамна площадка. Маршрутът е сравнително труден и не се препоръчва за неподготвени туристи.

Водопад "Златен водопад"

Разстояние от Търговище: 58 км

Златният водопад се намира до село Иванча, Търговище. Висок е около 15 метра, а името му идва от цвета на скалите, по които се излива. До него може да се стигне като се тръгне по отбивката преди село Иванча. Върви се по черен път в облагородена туристическа местност. Местността минава край река Голяма река, има много кътове за отдих и табели насочващи към водопада.

Край Търговище - идеи за уикенд разходки

Крепчански скален манастир

Разстояние от Търговище: 63 км

Крепчанският скален манастир датира от средновековието и се намира на около 2 км от с. Голямо Градище. Изсечен е във варовикови скали, в които са издълбани два старобългарски надписа. За единият от тях се счита, че е най-старият надпис на кирилица на Балканите. Манастирът се разполага на три нива и включва църква, килии и църква-гробница.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин