Славейковото училище в Търговище - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Славейковото училище в Търговище
Автор: Мария Ангелова

Освен с преподаване, писане и политика Петко Р. Славейков се е занимавал и с други, не толкова популярни дейности. Частица от себе си той е оставил в някогашното училище в Търговище, което пък днес е най-доброто място за изследване на старинната атмосфера на града.

История в няколко реда

Училище Свети Седмочисленици е построено през 1863 г. от загрижени за бъдещето на децата си жители на Търговище. По онова време градът се нарича Ески Джумая и в него се провежда най-важният пролетен панаир в североизточните български земи. Нужда от образовани млади хора има, а идеята за училище е на местните учители Спиридон Грамадов и Янко Деветаков. Освен ученици и преподаватели, в сградата си дават среща местните читалищни дейци и участниците в тайния революционен комитет в града през Възраждането. Училището постепенно се развива в гимназия през ХХ век. Действащо е до 1959 г.

Защо Славейково училище?

Петко Р. Славейков, който за кратко е учител в града през 1863 г., участва във вътрешното оформяне на училището, заради което и училището става популярно като “Славейковото”. След откриването Славейков пише в своя вестник “Гайда”, че такова “здание както сега засега в сичката България второ няма”.

Какво ще видите в Славейковото училище днес

През 1963 г., 100 години след откриването си, училището е превърнато в музей. Днес тук се представят много и разнообразни временни експозиции на Регионалния исторически музей в Търговище, случват се интересни срещи и възстановки, прожектират се филми. Може да се види постоянна възстановка на възрожденска класна стая на взаимно класно училище (каквото е било Славейковото), има и забавно ретрофотоателие. С две думи – всеки път можете да очаквате нещо ново и интересно.

Полезна информация: Работно време – понеделник-петък от 9 до 12 и от 13:30 до 17:30 часа, в събота – от 9:30 до 13 часа. Почивен ден: неделя. Билет: 3 лв., учащи и пенсионери - 2 лв. Адрес: Търговище, ул. Г.С. Раковски 1. Тел. 0601/ 64147, 65216, 62131, 62772.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин