Неолитно селище в село Неофит Рилски - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Неолитно селище в село Неофит Рилски
Автор: Мария Ангелова

Понякога е трудно човек да си представи миналото, когато от него са останали само парченца. Ни най-малко обаче не е трудно да направите скок от 5000-6000 години назад във времето, ако се придвижите само 40 км западно от Варна.


В исторически комплекс “Неолитно селище” в село Неофит Рилски ще откриете къщи от халколита, керамични предмети и истинско наколно жилище (каквото сте виждали само в рисунките в учебниците по история). Можете също да стреляте с лък или да посетите Тракийския музей.

Какво ще видите в Тракийския музей?

Тракийският музей ще ви разходи из времето от халколита до Второ българско царство - чрез картини, оръжия, предмети от бита, възстановки на кораби и колесници, както и авторски реплики на тракийски съкровища. За разлика от другите музеи, тук ще видите всичко напълно възстановено и няма да ви се налага да интерпретирате сами как са изглеждали намерените предмети, когато са били цели.

Всеки посетител може да си направи снимка за спомен, облечен с тракийски доспехи и въоръжение или с дрехи от времето на халколита и неолита.

Неолитно селище е част от бъдещия много по-мащабен Исторически парк, който ще пресъздава атрактивно българската история.

Какво още: На територията на комплекса можете да опитате ястия, приготвени от лимец - древното жито, което е било основната храна на траките.

Полезна информация:Комплекс “Неолитно селище” се намира в село Неофит Рилски, община Ветрино, Област Варна. От Варна до Неофит Рилски се стига за 29 минути по главен път Е70. Комплексът е отворен за посещения от 9 до 19 часа от вторник до неделя. Почивен ден понеделник. Вход за деца от 7 до 18-годишна възраст: 2 лв., за възрастни - 5 лв., деца под 7 години - безплатно. Екскурзовод: 5 лв. Стрелба с лък: 3 лв. (5 стрели). Телефон за контакт: 0887 494 144.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
dan bak, 14.08.2015 | 19:47
Невероятно място, направено със старание. Мястото изглежда малко от входа и за малко да се откажем, но се радваме че не направихме тази грешка. Екскурзоводът разказва много увлекателно, вътре е направено много красиво с много детайли. Препоръчвам на всеки. Задължително място за посещаване!
Абонирайте се за нашия бюлетин