Креативни дизайни на забранителни табели - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Креативни дизайни на забранителни табели
Автор: Peika.bg

Обявиха победителите в конкурса за креативни дизайни на забранителни табели

Над 150 творби застанаха за каузата за по-чисти паркове и градини отговорни стопани на домашни любимци и площадки без фасове.

Станаха ясни победителите в конкурса за дизайн на оригинални, въздействащи и забавни табели/знаци, които ще бъдат поставени в различни проблемни градски зони.

За да провокира гражданите по темата за общата ни отговорност към градските пространства, сдружение „БГ Бъди активен“ отправи покана към графични дизайнери, визуални артисти, студенти, професионалисти от сферата на визуалното изкуство, хора с отношение към дизайна и изкуството, които в рамките на месец имаха възможност да дадат своите предложения.

Конкурсът бе част от дългосрочната програма на “БГ Бъди активен“ - “_Място България”, целяща да фокусира вниманието на обществото върху нуждата от промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking. 

Оспорваното съревнование срещна ученици, студенти и млади професионалисти от цялата страна, с интереси в областта на дизайна и с силна гражданска позиция относно отговорността на всеки един към заобикалящата ни среда.

Журито на конкурса разгледа над 150 творби, в трите категории „Чиста градинка/парк“, „Кучето е отговорност“ и „Фасове“, като отличи тримата победители:

- Първо място за Валерия Александрова, която спечели едногодишен абонамент за Masterclass

Второ място за тандема Александра Лиловска & Карина Дикова, които спечелят парична награда.

- Трето място - Павлина Лалева , наградена отново с парична награда.

 

Посланията  “Почиствай след кучето си”, “Изхвърляй отпадъците и фасовете на определените за това места” и “Пази чисто” са предадени от участниците чрез еко-поговорки и пъстри и цветни фигури и рисунки. “Всички искаме да живеем в по-чист и подреден град, но доста често някои от нас имат нужда от напомняне и подсещане да спазват основните правила. Смятам, че чрез правилния подход, не използването на думата „Забрана“, чрез силата на думите и дизайна можем да променим поведението на хората по ненасилствен начин“, смята Ласка Ненова, основател на сдружение “БГ Бъди активен” – „Високото качество на участвалите дизайнерски решения е поредното доказателство, че у нас живеят умни и талантливи млади хора, които могат да променят много и да превърнат страната ни в по-добро място“.

Поради високия интерес и многото запитвания, организаторите от сдружение „БГ Бъди активен“ са решили да предоставят работните файлове на общини и организации от цялата страна, които искат да реализират дизайните и да поставят табелите в градска среда. Можете да се свържете със сдружението на emailbeactive@bgbeactive.org

Всички участници в конкурса, можете да разгледате в галерията на страницата на _Място България във фейсбук.

Историята на “_Място България”

“_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking (местоправене).   От 2017 г. до сега  благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019. 

През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“ – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Сред планираните дейности са обучения за организиране на събития без отпадъци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, както и обучения на доброволци, работилници за рециклиране и др. Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин