Кремс - поучителна история за мъжа под чехъл - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кремс - поучителна история за мъжа под чехъл
Автор: Мария Ангелова

Отношенията между мъжа и жената са драматични вероятно откакто свят светува. И от време на време този драматизъм се появява под формата на... паметници. На различни места, по различно време, но с намигване към нещата, които винаги са разделяли половете.

Вече ви показахме паметника на пазаруващото момиче в Скопие, който изразява част от драмата между половете. Бронзовата статуя е хваната в крачка, с телефон на ухо и чанта в ръка. Естествено, намира се на главната търговска улица, където са и повечето луксозни магазини.

И ако пазаруващото момиче е сравнително съвременно явление (или поне когато е на токчета), то мъжът под чехъл се е появил преди близо пет столетия и вероятно ще просъществува още няколко пъти по толкоз. Той също е увековечен с паметник, но малко по-северозападно - в град Кремс, Австрия.

Легендата разказва, че около 1530 г. в това австрийско градче на Дунава живял един мъж на име Зимон Андл, който се намирал под постоянната заплаха на тежкия чехъл на съпругата си. Хората толкова му се подигравали, че името му станало нарицателно за всякакви подобни случаи, посрамващи мъжката половина от човечеството. С годините името Зимон Андл малко се видоизменило и до днес в тази част на Австрия на мъж под чехъл се използва нарицателното „зимандл“, а статуята с фонтан си е все още там.

И макар че това е една от най-популярните забележителности в Кремс, не пропускайте да разгледате някои от старите църкви и крепостни стени на повече от 1000-годишния австрийски град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин