Крепост Мезек: Където децата си играят на Средновековие - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепост Мезек: Където децата си играят на Средновековие
Автор: Мария Ангелова

Ако за повечето деца крепостите са само купчина камъни, която не може да ги заинтригува по никакъв начин, то средновековната крепост Мезек е единствената, която им предлага жива и интересна среща с миналото. През тази година на различни, видни и скрити места из нея се появиха воини, оръжие, шатри, коне, фургони... всички онези детайли, които превръщат мястото в площадка за изследване и игра.

Крепостта е само на 1 км от гръцката граница и според някои учени е от времето на хан Крум, макар според други мнения да се е появила близо 300 години по-късно. Не е запазено много от деветте 10-метрови кули, от които стражи са охранявали голяма територия между реките Арда и Марица. Всъщност до 1900 г. крепостта в Мезек е била в много добро състояние, като са били запазени дори зъберите на бойните кули. Тогава обаче от нея започват да вземат камъни за строеж на турски казарми в Свиленград.

Ако времето е ясно, от кулите можете да видите не само лежащото в подножието им село Мезек, ами и панорама към Бяло море.

Самата разходка вътре в крепостта няма как да не предизвика любопитството на децата (и порасналите също) и ще ги накара да погледнат зад всеки ъгъл и във всяка ниша. Там се крият фигури, облечени по модата отпреди векове. Може да поиграете и шах на открито на гигантската дъска със също тъй гигантски фигури. А ако се обадите предварително, от есента на 2013 г., можете да попитате за стрелба с лък и пейнтбол.

Маршрути: Нека отдалечеността на село Мезек от повечето населени места в България не ви отказва да дойдете дотук, особено ако планирате семейна екскурзия. Освен крепостта непременно вижте и тракийската гробница в Мезек, а в малката винарна ще ви покажат как се прави вино и можете да дегустирате. Недалеч оттук е и крепостта Букелон при село Маточина.

Полезна информация: Работно време: от 10 до 17 часа, през лятото от 9 до 20 часа. Телефон: 0889 004 016

Билет за възрастни за Тракийската гробница Мезек - 4 лв., за крепостта Мезек - 4 лв., за ученици, студенти и посетители над 65 год. – 2 лв. През зимата входът в крепостта е за възрастни - 2 лв., за ученици и пенсионери -1 лв.

Комбиниран билет за гробницата и крепостта за възрастни – 6 лв., за ученици и посетители над 65 год. - 3 лв. Комбиниран билет за гробницата и крепостта при зазимен атракцион за възрастни – 5 лв. за ученици и посетители над 65 г. - 2,50 лв.

За музейни специалисти, ръководители на групи, журналисти и деца до 7 години вход свободен.

За да стигнете до Тракийската гробница Мезек, трябва да свиете вляво в самото начало на село Мезек (има табели), а за крепостта трябва да преминете през цялото село и да следвате табелите за отбивка вдясно накрая. Има малък паркинг.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Daniela, 13.01.2017 | 11:24
За повече информация може да посетите сайта visitsvilengrad.com
Svetlin Marinov, 18.06.2015 | 16:09
https://www.otnebeto.com/2015/06/2015_18.html
Абонирайте се за нашия бюлетин