Крепост „Моняк“ – мястото с най-красивите залези в Източните Родопи - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепост „Моняк“ – мястото с най-красивите залези в Източните Родопи
Автор: Елена Исаева

В България има толкова много крепости, които са добре известни на всеки – Царевец, Хисарлъка, Сердика, Траянови врата и много други. Те носят своята славна история и прекрасна архитектура или поне това, което е останало от тях. Стоят като едни полвинчати горди паметници, които са съхранили голяма част от историята ни, традициите ни и дори частичка български непоклатим дух.

Има и по-малко известни крепости, които обаче по нищо не отстъпват на другите – нито по история, нито по архитектура. Една такава крепост се намира в Източните Родопи и местните, а и не само, казват, че точно от нея се виждат едни от най-красивите залези в тази част на Родопите. Определено трябва да посетите това място, защото е толкова красиво и живописно, че ще ви се иска отново да се върнете някой ден.

Крепост „Моняк“ – мястото с най-красивите залези в Източните Родопи
Снимка: wikipedia.org

Крепостта е много интересна, макар и от нея до наши дни да са се запазили само някои части и фрагменти. Тя е построена по време на Средновековието около 12-13 век и се предполага, че е била една от най-високо разположените крепости по нашите земи или поне сред тези, които са известни на историци и археолози. Тя се е издигала на висок за района и доста непристъпен връх, което я е правило доста защитена от различни набези и нападения.

Крепостта е имала много важно стратегическо значение заради своето местоположение. Отбранявала е порхода „Железни врата“.

Историята разказва, че през 1206 г. крепост „Моняк“ е била обсадена от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход. В същия този район за император на Латинската империя е бил избран Хенри Фландърски, брат на пленения Балдуин. Според историците това се е случило в крепостта „Вишеград“, която се намира съвсем близо до „Моняк“. Двете крепости били в чудесна комуникация по между си, тъй като се намирали много близо една до друга.

Ако сте в района и имате време, освен „Моняк“ ви препоръчвам да посетите и крепост „Вишеград“. Това е още едно красиво историческо място по нашите земи, което всеки българин би трябвало да посети и по този начин да научи още едно късче от нашата история.

Другата крепост „Вишеград“ сщо е много интересна. Там се предполага, че е имало крепост още по време на Античността.

И двете крепости се намират на около 15 километра от град Кърджали, който може да ви служи за начална точка на вашата екскурзия. Тази част на Родопите, макар и не толкова посещавана като други, също е много красива, с прекрасна природа, приказни залези, интересни исторически забележителности и други. Ако решите да удължите престоя си в района не пропускайте разбира се и Перперикон, Каменната сватба, град Кърджали с неговия красив манастир и много интересна сграда на музея, в който може да научите много за историята, културата, традициите и полезните изкопаеми в този район, който е богат на различни видове руда.

Само на път може истински да се научи историята и традициите на дадено място, без значение къде се намира то, дали в България или другаде по Европа и света. Винаги е по-добре човек да види с очите си това, за което чете или учи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин