Уикенд идея: водопадът при село Безводно, Източни Родопи - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уикенд идея: водопадът при село Безводно, Източни Родопи
Автор: Елена Исаева

Странно, нали? Говорим за водопад при село, което се казва Безводно. Е, ето, че има и подобно нещо. Макар да носи странно име, селото и водопадът са просто прекрасни и са чудесна идея за уикенд екскурзия из България. Това е едно от малкото останали горе долу диви места, на които няма много туристи, за това е толкова спокойно, чисто и запазено. Защото за съжаление знаем, че където има голям поток от хора, там вече природата не е същата, променена, замърсена, шумна и някак опитомена. А красотата на планината е именно в това – в нейната дива природа, чист въздух и блажено спокойствие, което градовете не могат да предложат или поне не в толкова чиста форма.

Както почти всеки друг водопад и този е в графа сезонни, което означава, че е най-добре да го посетите пролетно време, когато снеговете се топят, защото тогава е най-пълноводен и може да го видите в пълната му красота и величие. Малко хора знаят за мястото и за това няма много табелки, а на места дори маркировката е неясна или изобщо я няма, за това попитайте някой местен от селото, те ще могат да ви ориентират най-добре, както до водопада, така и до върха.

Уикенд идея: водопадът при село Безводно, Източни Родопи
Снимка: wikipedia.org

Село Безводно се намира в района на Кърджали. Пътят до него е доста тесен и минава през стената на язовир „Боровица“. Селото носи това злощастно име, защото наистина през по – голямата част от годината в него почти няма вода, освен по време на обилни валежи.

Въпреки това, то се намира в една прекрасна, живописна местност, която трябва да се види задължително. Още докато пътувате с колата си към селото ще станете свидетели на прекрасни понорамни гледки, които просто спират дъха.

Водопадът е висок 28 метра, като се причислява към един от най-живописните не само в Родопите, но и в цяла България. Преходът е средно труден, като препоръчвам да оставите автомопбилите в началото на черния път и да се насладите на прекрасната природа, която районът предлага.

Близо до село Безводно, над него, се намира връх Чиляка. Това определено се причислява към едно от най-дивите места в Родопите и кара върхът да е висок само 1459 метра над морското ниво, той е един от първенците на Източните Родопи, но и доста труден за изкачване. Няма хубава маркировка и не се препоръчва за покоряване от начинаещи планинари. Въпреки това, ако имате подготовка и безпогрешна ориентация в природата, подарете си това усещане да сте на толкова диво място, на което стъпват много малко хора.

Селото и водопадът могат да бъдат съчетани с други места около Кърджали, а те не са никак малко – Перперикон, Каменните гъби, Каменната сватба, град Кърджали, историчесият музей и манастирът на града, язовирът и още много други. Просто вземете една пътна карта на България и начертайте желания от вас маршрут за следващия уикенд и просто стегнете багажа и тръгнете на това пътешествие.

Този район е един от най-красивите и най-интересните в тази част на Родопите и наистина предлага голямо разнообразие от забележителности – културни, природни и исторически.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин