Крепостта Калето при село Кошница - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепостта Калето при село Кошница
Автор: Иван Чорбаджийски

На 1006 м в Родопите има един чудноват връх. Формата му е на конус, а в посока север-юг е пробит от проходната пещера Калето. Чудесно място за живеене и откривателски разходки. Поне така смятат хората от най-древни времена и пътешествениците от най-нови. Още преди повече от 5000 години тук са се появили първите заселници – пещерата била техен дом, а през античността на върха издигнали крепостта Калето. Видимостта към района била отлична, а Родопа планина ги пазела в сигурните си обятия.


Скок от няколко столетия напред във времето. От септември 2013 г. крепостта посреща посетителите си в нови дрехи. Разкрити са северната и западната крепостна стена с обща дължина 80 м. По пътя от село Кошница към върха са поставени беседки, където туристите могат да си починат, да се снимат и да продължат към проходната пещера Калето. До върха се стига, като се минава през самата пещера.

Като много крепости по българските земи, и тази е сменяла собствениците си. От времето на късната античност през византийско укрепление до средновековна крепост.

Археологическите проучвания и тук са регистрирали два периода на функциониране – първият през 6-и век и втори – от 11-и до началото на 13-и век.

Стените на крепостта са дебели 1,70-1,80 м. Максималната запазена височина на зидовете е 3 м. В южния край на западната стена е разкрита външна бойна кула.

Археологическите разкопки разкриват и свидетелства за използването на върха с проходната пещера Калето като скално светилище, превърнато и в укрепление още 5000 години преди Христа. Предпоставка за това са благоприятните природни условия: голям естествен жилищен заслон с лесно отбраняем връх за укрепление над него и близки водоизточници.

Ей така можете да подскачате - от камък на камък, от стена на стена, и от хилядолетие на хилядолетие...

Полезна информация: Село Кошница се намира на 25 км от Смолян, а от селото до крепостта ви дели половинчасова разходка.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин