Кристияния: Един град обяви автономия в Копенхаген - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кристияния: Един град обяви автономия в Копенхаген

“Вие влизате в ЕС" – това е написано на табелата, която виждат посетителите, когато излизат от квартал Кристияния в Копенхаген (среща се и като Християния, Кристиания). В този квартал още от 70-те години живее група хипита. Групата е толкова голяма, че се е сдобила с полуофициален статут на независима общност и те самите смятат, че не са част от Европейския съюз.

Правителството и общината на Копенхаген още от началото са толерантни към жителите на Кристияния, въпреки че тук е позволена продажбата и употреба на леки наркотици. За сметка на това са забранени твърдите наркотици, носенето на огнестрелно оръжие, бронежилетките и кражбите.

Тези особености привличат младежите от Европа, както и хора от цял Копенхаген – отиват там, за да се сдобият със забранени стоки в останалата част на държавата, въпреки че рискуват да ги спре полицията на излизане от Кристияния.

В Кристияния се усеща мечтателският и колективен дух на старите хипита – екологични проекти, съвместно сътрудничество, обществени детски градини... Не е много красив квартал, защото повечето жилища са с мизерни условия, но е пълен с живот и цветове. Разликата с Копенхаген е доста голяма.

Главната улица е Пушър Стрийт, където е пълно с барове, магазини за сувенири и всякакви културни центрове. Има художествени изложби, музика, плакати...

Но в историята на Кристияния не всичко е било мир и хармония. През 80-те години, когато употребата на хероин е най-висока, а престъпността се увеличава драстично, полицията се опита безуспешно да изгони всички от квартала. Най-накрая властите стигат до споразумение с жителите на Кристияния – те самите да се заемат със спирането на продажбата на хероин и наркозависимите да започнат терапия.

Тези години вече са част от миналото и днес може спокойно да се разхождате из улиците на Кристияния. Но винаги имайте предвид, че за местните туристите са посетители от Европейския съюз.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 27.08.2013 | 11:57
Усещането, че влизаш в забранена територия е до момента, в който минеш под арката с надписа за ЕС. Шарено е цветно е, но не повече от някоя малка арт уличка в Копенхаген. Честно казано, като изключим възможността ентусиастите да се снабдят по-лесно с леки наркотици, останалото не е нещо особено. Вярно, че е пълно с хора, със стари полуизоставени сгради и бараки с къде хубави, къде - не толкова, графити, музика се чува всякаква, но Кристияния не ме грабна някак си.
Абонирайте се за нашия бюлетин