Кронщат – еднодневна екскурзия от Санкт Петербург - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кронщат – еднодневна екскурзия от Санкт Петербург
Автор: Елена Исаева

Когато кажем Санкт Петербург веднага в главата ни изникват думи като величие, царственост, императорско очарование, простор, красота, широки проспекти и какво ли още не. Няма никакво съмнение, че това е един от най – красивите градове в Русия, а дори лично за мен и в целия свят. Много са местата, които да посетите в града и определено от първия път няма как да се види всичко.

Ако обаче имате желание да пътувате в района на Санкт Петербург, то тогава ви препоръчвам едно малко, но много чаровно, спокойно и подредено градче. Това е Кронщат.

Кронщат – еднодневна екскурзия от Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева

Това е и град, и крепост, и пристанище в едно. Крепостта на самия град е изградена по проект на швейцарския архитект Доменико Трезини.

Град Кронщат се намира на остров Котлин във Финския залив в Балтийско море, на около трийсетина километра от царствения Санкт Петербург.

Някога, а дори и сега, градът охранява морските подстъпи към бившата столица на Русия. Освен това е и седалище е на командването на Балтийския военноморски флот на Русия.

До 1983 г. Кронщат е бил достъпен само и единствено по вода. Днес островът е съединен със северен и южен бряг на Финския залив, а от 2011 г. има открит тунел под Финския залив, който е дълъг 2 километра.

От 1990 г., историческият център на град Кронщат е обявен за културно наследство и е под егидата на ЮНЕСКО.

Градът е наистина много интересен, подреден и чист. Най – голямата забележителност в него безспорно е Кронщатската военоморска катедрала. Тя се намира на голям и просторен площад и отразява величието на руската култура. Сградата е много красива, както отвън, така и отвътре и е място, което задължително трябва да посетите, докато сте в града.

Кронщат – еднодневна екскурзия от Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева

Военноморската катедрала в Кронщат е построена в периода 1728-1731 г. от дървен материал и се превръща в основното място за поклонение в най-голямата руска военноморска база до 1840 година. През периода 1903-1913 г. катедралата е била построена отново в неовизантийски стил по проект на прочутия архитект Василий Косяков. След Октомврийската революция обаче, храмовата дейност е била преустановена. Имало е период от историята на храмъа, в който там са се събирали болшевики. Катедралата е подложена на доста сериозни ремонтни дейности и то няколко пъти, както и реставрации, и някои други подобрения, а на 30 май 2013 г. е била осветена за втори път от патриарх Кирил.

Кронщат – еднодневна екскурзия от Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева

В Кронщат има още едно много интересно място, което е любимо, както на местните, така и на туристите. Това е дървото на желанията. Това не е обикновено дърво. То е дарено на града от ковачите и има дори ухо, в което може да прошепнете своето желание, което искате най – много да се сбъдне на този свят.

Друго интересно място в града е зимният кей, който е бил създаден още по времето на император Петър Велики. Кеят сега е каменен, но повече от 100 години е бил дървен.

В града има още Италиански дворец, красиви фонтани, интересни църкви и катедрали, които може да посетите. Определено си заслужава еднодневната екскурзия от Санкт Петербург. Кронщат също има какво да ви предложи.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин