Кулата "Снежанка" - 360-градусова гледка към Родопите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулата "Снежанка" - 360-градусова гледка към Родопите
Автор: Мая Джамбазова
Кулата "Снежанка" - 360-градусова гледка към Родопите
Снимка: YouTube

Телевизионната кула на връх Снежанка е един от символите на Пампорово и Родопите.

Съоръжението е проектирано през 70-те години от инж. Иван Янтахов. Строежът започва през 1973 г., като кулата е пусната в експлоатация през 1978 г.

Височината й е 156 м., а основата й е на надморска височина от малко над 2000 м. В горната част на „Снежанка“ има два пръстена. В долния се съхранява оборудването за пренос на телевизионен сигнал. В горния има заведение с панорамна тераса, от която се разкрива 360-градусова гледка към красотите на Родопите. Твърди се, че при ясно време, от там може да се види Егейско море. До различните етажи на кулата се достига чрез асансьор.

Тази интересна забележителност, дело на техническия напредък в България през 20-ти век, е част от Стоте национални туристически обекта. За тези от вас, които събират печати, тя е под номер 83. До кулата можете да стигнете с лифт, пеша – по туристическа пътека и по асфалтирания път, направен до подножието. Последната опция е само за лятото, тъй като през зимата асфалтираното трасе е непроходимо. До съоръжението има паркинг за дошлите с автомобили.

Кулата "Снежанка" - 360-градусова гледка към Родопите

Любопитно е, че върхът на кулата дава 1,5 м. отклонение от основата, а при ураганни ветрове се люлее.

Ако сте решили да я посетите телевизионната кула "Снежанка", не пропускайте да разгледате Смолянските езера  и Орфеевите скали, които са съвсем наблизо. Според легенда митичният певец Орфей идвал на тях, за да се вдъхновява от гледката, която се открива от върхра им. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин