Кулинарни пътешествия: Сгряващи душата рецепти за розов чай и чай от иглика - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кулинарни пътешествия: Сгряващи душата рецепти за розов чай и чай от иглика
Автор: Александра Любова

Любовта на Нели Миленова към приготвянето не е само в света на кулинарията, но се проявява и в билкарството и направата на различни билкови напитки. Днес тя ще ви разкаже за билките и ще ви даде интересна рецепта за розов чай.

Любовта към билките и чайовете дължа на баба. Освен готвенето, тя ми предаде и своята страст към билкарството. Още от малка ме водеше със себе си да берем липа, лайка и да обикаляме за диви ягоди, къпини, арония, бъз, глог и т.н. Баба ме учеше на свойствата на всяка билка и за лечение на какво може да се ползва. Така аз, градското дете, постепенно се научих да разпознавам асортимента на природната аптека.

С времето, бабините рецепти и познанията, които тя ми предаде се превърнаха в нещо повече от хубави детски спомени и започнах сама да се интересувам от билките и техните свойства. Днес, когато някой не се чувства добре у дома, веднага знам каква билка би помогнала. Изобщо, вкъщи на почит са билковите чайове и се стремя винаги първо да ползвам тях, преди да прибегна до лекарства. Смятам, че природата не случайно ни е дарила с тези полезни билки.

В България сме наистина богати на тези природни блага, за това и няма как да не обърна внимание на билките и техните полезни свойства. Българската роза е едно от тези растения, които има доста ползи и се използва по различни начини. Розата не е само красиво декоративно цвете, а растение, което има благоприятен ефект върху здравето. Това се дължи на полезните вещества, които се съдържат в листенцата, корена, стеблото и листата на розата. Освен, че ухаят превъзходно, розовите листа са ядливи. Розовото масло се изпозлва в козметиката, в кулинарията, в ароматерапията и дори във винарството. Розовите листа може да се използват и за приготвянето на чай, сладка и др.

Различните части на цветето се използват както с външно, така и с вътрешно приложение, за лечение на различни състояния. Ароматерапията с роза пък намалява нивата на стрес. Есенциалното розово масло е чудесен антиоксидант. Пюрето от розови листа може да се прилага като маска за лице за изравняване на тена.

Корените на розата са богати на витамин С. Стеблата съдържат всички витамини от групата B, както и витамин D, E и К.

Най-хубавото е, че можем да открием билки като розови листа и пъпки от малки български производители, които отглеждат и събират най-различни билки. Също така е тяхно задължение да ги съхраняват и обработват по най-правилният начин. Сушенето на билки е на пръв поглед не толкова сложен процес, но се изисква опит и полагане на специални умения.

Ползи от розовия чай

Чаят от розови листенца има детоксикиращ ефект и помага на циркулацията на кръвта. Облекчава болките и регулира стомаха. За да си го приготвите, можете да използвате както сухи, така и свежи цветчета. Единственото условие е те да не съдържат пестициди. Този чай би допаднал на всеки любител на топлата напитка, защото е с приятен, ненатрапчив вкус.

Приготвяне на розов чай

Необходими продукти:

- 2 с.л. сухи розови пъпки или розови листа

- 2 зрънца карамфил

- 500 мл. вода

- 1 с.л. мед (по желание)

Начин на приготвяне:

1.     Загрейте водата на котлона и оставете да заври. Добавете розовите листа или пъпки и подправките.

2.     Оставете чая да се запарва за 1 ч.

3.     При сервиране, отцедете чая. По желание можете да подсладите с мед.

4.     Пиете по 3-4 пъти дневно по 100 мл.

Другият вид билка, който искам да ви представя е игликата.

Игликата е известна с това, че действа благоприятно при: бронхити, кашлица, простудни заболявания, грип, бронхиална астма, безсъние, неврози, нощно напикаване, диария и др. Препоръчва се и  при мигрена и главоболие. Според старите български народни вярвания игликата се бере само на Еньовден и на деня на Св. св. Козма и Дамян.

Игликата расте из храсталаците, горите и ливадите по всички предпланински и планински райони на страната. Избира си главно слънчевите места. Самата тя наподобява слънце с нежния си жълт цвят, който едновременно успокоява и предизвиква приятни усещания.

Чаят от иглика се приема с повишено внимание и задължителна лекарска консултация се изисква преди ползване от бременни или хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта. Мярката се налага поради потенциалния риск от засилване действието на антикоагулантите и поради неизясненото действие на билката върху развитието на плода през бременността.

Приготвяне на чай от иглика

Необходими продукти:

- 2 с.л. сушена иглика

- 400 мл. вода

- 1 с.л. мед ( по желание)

Начин на приготвяне:

1.     Загрейте водата на котлона и оставете да заври. Добавете розовите листа или пъпки и подправките.

2.     Оставете чая да се запарва за 40мин.

3.     При сервиране, отцедете чая. По желание можете да подсладите с мед.

4.     Пиете по 3-4 пъти дневно по 120 мл.

Интересни рецепти от Нели Миленова може да намерите на нейния блог, както и в Instagram страницата й.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин