Купа Стенли – Национална хокейна лига, Монреал, Канада - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Купа Стенли – Национална хокейна лига, Монреал, Канада
Автор: Елена Исаева

Националната хокейна лига на САЩ и Канада е основана през 1917 година в Монреал, Канада. Всъщност първата игра за купата Стенли е проведена на 22 март 1894 година.

Първоначално играта е била за най – добрия аматьорски хокеен състав. След 1910 година за „Стенли“ се борят само професионални отбори. Това е трофей, за който се бори и играе всеки северноамерикански хокеен отбор.

Купа Стенли – Национална хокейна лига, Монреал, Канада
Снимка: pixabay.com

Това е най – старият професионален спортен трофей в Северна Америка. Историята и е наистина много интересна. В далечната 1892 г. генерал – губернаторът на Канада, лорд Стенли я представя като награда за най – добрия хокеен аматьорски канадски отбор. След обединяването на канадския и американския футболни отбори, тя се превръща в свещен спортен фетиш за всички, които обичат този интересен спорт. Тя става и символ на връзката между американските и канадските хокеисти.

Времето, в което се провеждат състезанията за Купа Стенли е през месец май и юни. В този период, във всички райони на Северна Америка се провеждат финанлните игри. Всеки отбор, който има най – много победи в своята лига, има правото и предимството да играе на собствен терен.

Купа Стенли – Национална хокейна лига, Монреал, Канада
Снимка: pixabay.com

Независимо от студеното време, залите, в които се провеждат хокейните мачове са претъпкани с хилядна публика, с хора, жадни да се насладят и радват на красивата игра на талантливите хокеисти. Това е един наистина много красив зимен спорт, защото съчетава в себе си освен добра спортна подготовка, коректност на терена, отлична физическа подготовка и бързина, но също така и уменията на хокеистите да показват лекота и виртуозност в играта, един танц на леда. Запалянковците и любителите на хокейната игра имат възможност да видят едни от най – добрите отбори и в частност хокеисти. А за играчите играта на живо пред публика е чаканото удовлетворение да покажат умения, спортменски дух и самите те да видят резултатите от целогодишните тренировки и подготовка за това велико събитие.

Самият трофей си е един и същ, той не се променя. Всяка година, след всяко следващо първенство на купата се добавя по един пръстен, на който са изписани имената на победителите, на всички играчи, треньори, управители на клубния персонал. Това е един от най – забележителните бели спортове, наред с фигурното пързаляне, където можете да бъдете в зала на сравнително топло, седнали удобно, наслаждавайки се на играта на участниците. Този шампионат за толкова оспорваната купа Стенли определено си заслужава времето и вниманието. Определено е нещо различно от това, което сме свикнали да виждаме по нашите ширини.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин