Ла фет де гардиан или празникът на биковете в Арл – Южна Франция - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ла фет де гардиан или празникът на биковете в Арл – Южна Франция
Автор: Елена Исаева
Ла фет де гардиан или празникът на биковете в Арл – Южна Франция
Снимка: pixabay.com

В Южна Франция, област Прованс на живописните брегове на река Рона е разположен красивият и елегантен град Арл. Реката на това място се разделя и образува впечатляващата Камаргска делта.

 

Имено тук в Арл световноизвестният гений – художник Винсент ван Гог създава над 300 свои картини и рисунки, сред които „Арлезианката“, „Жълтата стая“, Нощното кафе“ и още много други. Това е и един от поводите туристите да посещават кафенето, в което Ван Гог е пиел своето кафе.

Ла фет де гардиан или празникът на биковете в Арл – Южна Франция
Снимка: pixabay.com

 

В града има многобройни древни исторически забележителности, най – иазвестните, от които са римският амфитеатър и некропола, изключително добре запазени, включени в обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес амфитеатърът побира около 12 хиляди зрители. Използва се като арена за провеждане на борба с бикове. Но тук биковете са на почит, и спектакълът по – скоро демонстрира уважението към животните, като не се допуска те да бъдат наранявани.

Арл има богата история, за което свидетелства многообразието от археологически обекти и паметници. Разхождайки се из старата част на града по стръмните калдъръмени улици, сякаш се придвижвате с машина на времето.

Ла фет де гардиан или празникът на биковете в Арл – Южна Франция
Снимка: pixabay.com

 

Градът е домакин на редица събития и празненства, провеждани ежегодно. Едни от най – вълнуващите са пролетният и есеният „енсиерос“ – гонене на бикове по улиците, или казано на местен език „Ла фет де гардиан“. Това е парад на местните силни и независими пазачи на камаргските бели коне, които отглеждат също и овце и бикове. Събитието започва с парада на жените и децата, които ушиват традиционни носии и костюми, типични за Арл. Неомъжените жени и млади декойки се обличат в светли дрехи, с красиви бели шалове и украшения в косите, докато омъжените носят дрехи в ярки цветове. След това излизат  мъжете в своите пъстри ризи и вратовръзка, черни сака и елегантни черни шапки. Талантливи музиканти свирят на флейта и барабани. В края на парада излизат величествените и достолепни гардиани, със своите здрави и силни бели коне, придружени с жени, седящи зад тях. Процесията преминава по улиците на града, като спира пред катедралата „Нотр Дам дьо Майор“, за да получи благословия, след което се отправя към римския амфитеатър, където шествието завършва с невероятната демонстрация на уменията на гардианите в дресировката на биковете. Изпълняват се и танци от жени ездачки.

Цялото празненство е демонстрация на запазените традиции в начина на живот в провансалския град. Ако не ви е страх, че може да бъдете подгонени от някой разярен бик, включете се и вие в това събитие да изживеете емоцията на гардиана от южен Прованс.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин