Лаферриер - легендарната цитадела на Хаити - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лаферриер - легендарната цитадела на Хаити
Автор: Peika.bg
Лаферриер - легендарната цитадела на Хаити
Снимка: wikimedia

Хаитяните наричат ​​Цитаделата осмото чудо на света и след като се отправяте към 900-метровата среща на върха на Pic Laferrière (или конна езда за 15 долара), вероятно ще се съгласите. 

Тази крепост, подобна на боен кораб, дава разтапящи гледки във всяка посока. Завършен през 1820 г., в него работят 20 000 души и се държат запаси за поддържане на кралското семейство и гарнизон от 5000 войници за една година. 

С дебели 4 м стени с височина до 40 м, крепостта е била непробиваема, въпреки че оръдията й никога не са били изстрелвани в бой.

Лаферриер - легендарната цитадела на Хаити
Снимка: wikimedia

Поръчана през 1805 г. от Анри Кристоф и завършена през 1820 г., крепостта е построена като част от система от укрепления, предназначени да осуетят потенциални чужди нашествия; по-специално французите. По време на концептуалната фаза на крепостта Кристоф е бил генерал от хаитянската армия и главен администратор на северните региони на страната. Последвалата борба за власт, която той води със своя съперник и колега революционер Александър Петион, ще доведе до самообявяването му за цар на Северно Хаити през 1811 г.

Лаферриер - легендарната цитадела на Хаити
Снимка: wikimedia

Цитаделата, построена от над 20 000 бивши роби, е направена на няколко километра навътре на върха на 900 метра Bonnet a L'Eveque планина, като средство за осигуряване на оптимална военна гледна точка. Местоположението дава възможност на хаитянските сили стратегически да пазят стража на голямо разстояние, от близките долини до бреговата линия. Cap-Haïtien и прилежащият Атлантически океан се виждат от покрива на крепостта. Това е най-голямата крепост в Западното полукълбо, която продължава да служи като символ на независимостта на Хаити.

Хаитяните снабдяват крепостта с 365 оръдия с различен размер, събрани от изоставените боеприпаси, оставени от европейските сили, които преди това са окупирали острова. Огромните запаси от оръдия все още седят в пирамидални стекове в основата на крепостните стени. След построяването си крепостта е издържала многобройни земетресения, въпреки че френско нападение така и не е дошло и в крайна сметка е изоставена.

Лаферриер - легендарната цитадела на Хаити
Снимка: wikimedia

Вътре в укрепленията крепостта има серия подвижни мостове и слепи ъгли за нападателите. Те водят през галерия, съдържаща първата от няколко оръдийни батерии. Цитаделата съдържа над 160 оръдия, заловени предимно в битка от англичани, испанци и французи. В цялата крепост има огромни купища гюлета - общо 50 000 - макар че много от тях са откраднати.

В сърцето на крепостта е централният двор с офисските помещения. Самият Кристоф е бил погребан тук след смъртта си - гробът му е под огромен камък, който е част от планината. На горното ниво е варосаната гробница на неговия зет, принц Ноел.

Възможно е да прекарате няколко часа в проучване на мястото, което постоянно разкрива скрити проходи, зали и нови гледки от валовете му. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин