Лансароте - няма друго такова място - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лансароте - няма друго такова място
Автор: Peika.bg
Лансароте - няма друго такова място
Снимка: Harald Brendel

Лансароте е място, където туристическият бизнес тепърва се разраства, въпреки че този канарски остров е добре известен от години. Любимата дестинация на актьорите Рита Хейуърт, Омар Шариф и режисьорът Стенли Кубрик в последните години преживява истински туристически възход, благодарение на уникалната си природа.

Няколко луксозни курорта бяха построени напоследък на Лансароте и това не е случайно. Времето предполага отлични условия за целогодишен туризъм, защото през лятото температурта е над 29 градуса и изобщо не вали, а през зимата термометрите показват около 22 градуса. Като цяло на острова е по-сухо от Сахара - няма реки, а всяка година падат едва 120 мм дъжд и то само през зимата.

В общи линии, Лансароте е 985 квадратни клометра природа и пейзаж, които трудно можете да откриете някъде другаде, а местната култура също крие неочаквани изненади.

Какво да видите на острова:

35199

1. Фондация Сезар Манрике (César Manrique Foundation) е културният център на острова, където се съхраняват творби на световноизвестния художник, скуптор и архитект Сезар Манрике, който е от Лансароте.

2. Хамеос дел агуа (Jameos del Agua) е красива вулканична пещера с дупка в покрива. Тя е била обработена и преправена от споменатия вече артист Сезар Манрике.

35196

3. Мирадор дел Рио (Mirador del Rio) е конструирана зона за наблюдение на пейзажа. Това не е единствената подобна, но Мирадор е най-важната, построена от Сезар Манрике. Тя предлага страхотна гледка към архипелага Чинийо и остров Ла Грасиоса.

4. Куева де лос Вердес (Cueva de los verdes) е пещера, която е била използвана от махос гуанчес (коренното население на острова) за скривалище от нападенията на берберските пирати.

35195

5. Тегисе (Teguise) е историческият край на Лансароте. Дългата история на Тегисе започва още от времената преди испанците да завладеят острова. Тогава този град, в близост до днешната Вила Ла Гран Алдеа де Акатифе, е бил основно средище на местното население Махос.

6. Кастийо де Сан Хосе (Castillo de San Jose) е крепост, построена между 1776-1779 г. по заповед на испанския крал Карлос III. Днес там е Международният музей на съвременното изкуство. Тази сграда е известна още като Крепостта на глада - спомен от испанското колонизиране на острова, когато местното население е преживяло много жажда, глад, болести и смърт.

35198

7. Монументо Ал Кампесино (Monumento Al Campesino) е паметникът на селянина. Той и музеят Каса са посветени на трдуният живот и тежкият труд на местните фермери в една неблагоприятна за селско стопанство почва и природа. В музея могат да се видят множество прибори и приспособления, използвани от местните селяни в борбата им да изкарат реколта от вулканичната почва на острова.

8. Кастийо де Гуанапай (Castillo de Guanapay) е крепост на върха на вулкана Гуанапай. Архитектурният й стил е променян постоянно от средата на 15-и век, когато е била построена, за да пази острова от пирати. В миналото крепостта е служила като наблюдателница, убежище за местните и затвор за враговете.

9. Мусео дел Бино (Museo del Vino) е изба, която се намира в стара винарна от 1775 г. Този музей на виното е типичен пример за местна архитекутра – избата е с дебели вулканични скали, а таванът е поддържан от дълги греди, основно от корабни останки. Въпреки липсата на дъжд, винарската традиция на Лансароте има отлични резултати от векове насам. Местните фермери са разбрали, че вулканичната прах всъщност допринася за повишаване качеството на реколтата им и са се възползвали от това.

35197

10. Лас Салинас де Ханубио (Las Salinas de Janubio) е мястото където са се отглеждали пшеница, ръж, ечемик и царевица. Днес няма и следа от тях, заради солниците, които са на тяхно място от 1985 г. В наши дни с намаляването на риболова и силната външна конкуренция, произвеждането на сол на острова намалява значително.

35201

11. Националният парк Тиманфая или Монтанас де Фуего / Огнените планини е наистина култово място, което заслужава да бъде посетено. Паркът представлява километри втвърдена лава, резултат от вулканични изригвания, последното от които е било през 1824 г. Там има над 100 вулкана и 300 кратера, а дневно се случват над 20 земетресения, но всичките са леки.

Интересен факт е, че в Тиманфая пейзажът е толкова близък до този на Луната, че там е сниман филмът на Кубрик“ 2001: Космическа одисея“, а на същото място са се подготвяли астронавтите от мисиите Аполо. Заради совята уникалност, по-голямата част от Лансароте е територия, защитена от ЮНЕСКО.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин