Латвия – малко популярната европейска дестинация с красива природа - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Латвия – малко популярната европейска дестинация с красива природа
Автор: Peika.bg
Латвия – малко популярната европейска дестинация с красива природа

Ако сте сред почитателите на по-непопулярните, но и не прекалено далечни дестинации, то Латвия е точно като за вас.

Половината от нейната територия е покрита с буйни гори и едни от най-редките екосистеми в света, до голяма степен недокоснати от цивилизацията.

С други думи Латвия е за хората, които обичат природата и традициите, които съжителстваат в хармония с нея. В тази страна ви очакват множество хълмове, равнини, езера и реки, гори, широки ливади и блата.  

Да започнем с няколко интересна факта за нея – 5% от територията ѝ е покрита с блата, им 12500 реки и 2256 езера, а защитените ѝ местности заемат 10% от територията ѝ.

Латвия прилича на голям природен резерват, прекъсван понякога от места с урбанизиран пейзаж на европейската модерност. Това е една изключителна земя, където гори, блата, езера и реки се развиват през вековете в собствено темпо с минимална човешка намеса.

Латвия – малко популярната европейска дестинация с красива природа

Никъде другаде в Европа няма да откриете толкова големи популации от черен щъркел и орел. На площ от 65 000 кв. км от Латвия има стотици вълци и хиляди бобри. Латвийското крайбрежие, състоящо се в 500-километров плаж с бял пясък, е почти непокътнато.

Почти 25% от местните гори растат на влажни зони поради уникалния климат и терен и осигуряват подходяща условия за голямо биологично разнообразие. Много растителни и животински видове оцеляват само в постоянни местообитания, осигурени от латвийската природа.

Латвия – малко популярната европейска дестинация с красива природа

Няколко от горите в Латвия отговарят на критериите за естествена гора и в тях можете да откриете диви ягоди, боровинки, малини, лозя, лешници и са перфктното място за почитателите на гъбите.

Пясъчните дюни и плажове, речните устия, блатата и езерата, от своя страна, формират непрекъсната екосистема. Тази зона все още е дом на живописни рибарски селища, които е ви накарат да се почувствате в една отминала епоха.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин