Легендарният "Път на боговете" - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендарният "Път на боговете"
Автор: Peika.bg
Легендарният "Път на боговете"
Снимка: Instagram/getfitbydaniel

Веднага щом пристигнете на италианското крайбрежие на Амалфи, преди още да сте отпили от лимончелото си, някой ще попита: „Минахте ли по Пътя на боговете?“

Известен на италиански като il Sentiero degli dei, Пътят на боговете е изключително популярна планинска пътека с дължина около 7 километра, на шеметната височина от 630 метра над морското равнище. Легендата разказва, че изкопът е бил изсечен в земята от боговете, докато те се спускали от небето, за да спасят Одисей от песента на русалките. 

Пътеката минава през маслинови горички, тераси и великолепни простори към синьото небе и тъмното като вино море. Надникнете надолу, за да видите назъбеното крайбрежие на Амалфи, осеяно с цветните керемидени куполи на Праяно и Позитано, Фараглионите на Капри, които намигват в далечината.

Пътят на боговете е очаровал поколения поети и художници, включително Итало Калвино и Д. Х. Лорънс. Но в Пътя на боговете има нещо повече от усещане за поетичност: тази одисея, която може да отнеме от 3 до 5 часа, може да се похвали с три различни начални точки и различни маршрути. Това е преход със средна интензивност, така че ще трябва да сте в добра физическа форма, за да се справите с понякога неравния терен, стръмни наклони и – разбира се – всички стълби.

Чакайте – стълби? Да! Ето защо това конкретно пътуване изисква малко планиране.

Ето как да имате едно наистина неземно изживяване по Пътя на боговете:

Стъпка 1: Изберете вашия момент

Пролетта осигурява най-доброто време и по-малко спътници.

Никога не е препоръчително да посещавате крайбрежието на Амалфи през лятото, което носи високи цени, високи температури и силен стрес. Същото важи и за Пътя на боговете: ще бъде непоносимо горещо, ще трябва да се борите – буквално – за място в обществения транспорт, а самата пътека ще гъмжи от туристи, заличавайки това великолепно море и небесен пейзаж. Най-добрият период за посещение на Пътя на боговете е от март до началото на юни и от септември до октомври. Ще срещнете други поклонници, но все пак ще получите достатъчно уединение, за да почувствате, че боговете са създали този път само за вас.

Когато решите да извървите тази пътека, започнете възможно най-рано, за да избегнете най-голямата жега и да увеличите максимално дневната светлина през зимата.

Стъпка 2: Изберете вашата компания

Вземете приятел или наемете водач.

Поради грубия характер на прехода – и факта, че мобилният ви телефон ще бъде извън обхват през по-голямата част от времето – добра идея е да се разхождате с приятел. Можете също така да наемете официален местен водач, тъй като въпреки че пътеката е ясно маркирана, водачът може да ви помогне да изберете най-оптималния маршрут. 

Стъпка 3: Стегнете багажа си

Не прекалявайте с багажа, но го подберете разумно

Носете лека раница- водата е задължителен елемент. Има малко сянка, така че носете шапка и горнище с ръкави, за да предотвратите протриването на раменете от презрамките на раницата ви. Туристическите обувки с дебели подметки са задължителни; слънцезащитен крем и репелент за насекоми също са добър избор. Телефонът ви трябва да е напълно зареден, тъй като ще искате да заснемете великолепните гледки.

Стъпка 4: Изберете вашето собствено приключение

Изберете своя собствен път към боговете.

Пътят на боговете – простиращ се от селцето Agerola до Позитано – има три входни точки, водещи до разклона при Colle Serra, където пътеката се разделя на алто (висок) и бас (нисък) маршрути. Вашият избор ще определи изхода ви, както и пейзажа и нивото на усилие.

Можете да стигнете до началната си точка с кола, скутер или обществен транспорт. Шофирането по крайбрежието на Амалфи е свързано с предизвикателства – безумен трафик, безкрайни завои и смъртоносни спускания към морето долу. Ако изберете обществен транспорт, имайте предвид, че през лятото автобусите са претъпкани. И независимо дали ще стигнете до началната си точка с обществен транспорт или кола, не забравяйте, че ще трябва и да се върнете по някакъв начин. В зависимост от времето на годината (и деня) може да хванете ферибот или автобус. 

Маршрутът Agerola (Bomerano) до Nocelle или Positano несъмнено е най-популярният, тъй като е по-малко натоварващ физически и обхваща най-величествените гледки. Цялата пътека е около 6 км и ще отнеме приблизително 3,5 часа – въпреки че леките разлики в наличните маршрути (и стъпки) могат да означават, че нещата могат да отнемат повече време. 

Agerola (Bomerano) Nocelle/Positano

Шофирайте или вземете автобус 5080 от Амалфи до Аджерола (Бомерано) – известен с вкусното си сирене Provolone del Monaco. Пътеката започва покрай площада, където ще намерите магазин за туристически стоки и барове, където можете да се запасите с вода, закуски и провизии. Вдишайте аромата на див розмарин и лимонови горички. В крайна сметка ще стигнете до разклонението при Colle Serra. Тук имате няколко възможности.

Да се върнете обратно към Agerola. Чудесен вариант, когато нямате време и енергия. Това прави маршрутът 7 км и ще отнеме около 4 часа в зависимост от вашата скорост.

Тръгнете по главния път (327A). По-високите наклони - 150 м - означават по-висока трудност. След известно време главният път отново се съединява с ниския път и се насочвате към Ночеле, близо до Позитано.

Тръгнете по ниския път (327). Тази лесна пътека ви отвежда покрай прекрасен фонтан, докато се насочвате към Nocelle. Там ще намерите бани и щанд „Lemon Point“, който предлага освежаващи лимонови напитки. След това е време да се справите с 1700-те каменни стъпала по целия път до Позитано, където ще пристигнете триумфално като Одисей, избягал от сирените. Отпразнувайте го с аперитив!

Positano/Nocelle Agerola (Bomerano)

Или можете да обърнете маршрута и да започнете с изкачване – от Позитано нагоре по 1700-те стъпала до Nocelle. Стигнете до разклона, за да изберете високи или ниски пътеки; когато се съберат отново в Colle Serra, изберете вашата крайна точка Praiano или Agerola, след което вземете автобус 5070 или 5080 обратно до Амалфи. Имайте предвид, че най-вълнуващият крайбрежен пейзаж ще бъде зад вас. Този маршрут може да отнеме от 3 до 5 часа.

Praiano Nocelle/Positano

Чувствате се непокорни? По-рядко поеманият път започва от град Праяно, на около 4 км западно от Аджерола, където можете да се слеете с „ниския“ маршрут. Изглежда като спестяване на време? Може би… но ще трябва да изкачите близо 2000 стъпала...

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин