Легендата за създаването на Гложенския манастир - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендата за създаването на Гложенския манастир
Автор: Боряна Кръстева

На 10 км от село Гложене, в Тетевенския Балкан, се издига един необикновен манастир. Той по-скоро прилича на крепост, отколкото на храм. Това е Гложенският манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец“.

Разположен върху скална тераса, заобиколен от зелени гори, той се издига гордо сред извивките на Балкана. Пътят до него се вие през планината, стеснява се, така че трудно се разминават две коли и спира пред огромни порти. А зад тях се разкриват здравите каменни зидове на манастира! Те опасват църквата, която се извисява към небето. 

За да стигнете до нея, трябва да изкачите няколко високи каменни стъпала, да преминете тунел и ще се озовете във вътрешността на манастира. Там са разположени стаите на монасите и самата църква „Св. Великомъченик Георги Победоносец“. Тя е построена през 1931 г., на мястото на разрушения при земетресението през 1913 г.  храм. Нейното най-ценно притежание е копие на чудотворната икона на Св. Георги, донесена от княз Глож през ХІІІ век. Оригиналът се съхранява в Ловчанската митрополия.

Киевският княз Георги Глож

Според преданията именно киевският княз Георги Глож основава манастира и село Гложене. Той бил преследван от татарите и благодарение на благословията на цар Иван Асен II се преселва по тези земи.

Първоначално манастирът трябвало да се намира в местността над селото, наречена Градището, и да носи името „Преображение“. Но когато бил завършен, стените на сградата започнали да се рушат, а чудотворната икона на Св. Георги, която русите носели от своята родина, изчезнала. По-късно била намерена на скалата в подножието на връх Камен Лисец. За княза това било знамение, че именно тук трябва да бъде вдигнат манастирът. Била издигната нова сграда, а светата обител била наречена „Св. Георги Победоносец“.

Васил Левски

Манастирът често е посещаван от Апостола на свободата Васил Левски, който основава революционен комитет в с. Гложене. Негов приятел бил игуменът Хаджи Евтимий, който членувал в тайния революционен комитет. Освен това бил прочут народен лечител и един от първите български хирурзи. Той редовно помагал на Дякона да се крие от преследвачите си. Днес скривалището на Апостола в манастира е запазено и може да бъде разгледано.

Търновският митрополит Климент

Историята на манастира се преплита и с тази на търновския митрополит Климент. Под светското име Васил Друмев той написва "Нещастна фамилия" и "Иванко-убиецът на Асена". На 14 февруари 1893 г. Друмев произнася във Велико Търново прочувствена реч в защита на православието. В същия ден е молебенът за сгодяването на Фердинанд. Тогавашният министър-председател Ст. Стамболов счита речта за провокация срещу царската особа, което се оказва добър повод да се освободи от водача на русофилите в царството.

Климент е осъден от граждански съд, вместо от духовен, на вечно заточение. Първоначално той е настанен в Петропавловския манастир край Лясковец, но на 11 август 1893 г. е преместен в Гложенския манастир, където прекарва 9 месеца до 24 май 1894 г. Днес килията на заточението му е реставрирана и превърната в музей.

Полезна информация:

До манастира може да се достигне с кола - по асфалтов път до с. Малък извор и оттам още 7 км по добре утъпкан път, който не е проблем за лек автомобил. Пред манастира има удобен паркинг.

Другият вариант е да оставите колата в с. Гложене и да стигнете до манастира пеш по стръмна и живописна пътека. Преминаването ѝ ще ви отнеме около час.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин