Леонардо ди Каприо финансира проект за спасяване на застрашени видове на Галапагос - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Леонардо ди Каприо финансира проект за спасяване на застрашени видове на Галапагос
Автор: Peika.bg
Леонардо ди Каприо финансира проект за спасяване на застрашени видове на Галапагос

Тази седмица актьорът Леонардо ди Каприо обяви финансиране от 43 млн. долара за амбициозен проект за преустройство на островите Галапагос, който има за цел да защити крехката си екосистема и да въведе отново 13 местно изчезнали вида. Сред тях е и присмехулника флореана – една от най-редките птици в света.

Финансирането ще бъде насочено към стартирането на Re:wild, глобална природозащитна благотворителна организация, която се основава на десетилетия работа на местни общности и природозащитници, включително Дирекция на националния парк Галапагос и Остров за опазване. Работейки с тези организации, Ди Каприо, който е член-основател на Re:wild, заяви, че благотворителната организация ще „разшири и мащабира местните решения, водени от коренното население и местните общности”.

Един от първите му ангажименти е въвеждането на 13 изчезнали вида на Галапагоските острови, включително розови игуани, гигантски костенурки и присмехулник флореана, невероятно рядка птица, за която се твърди, че е вдъхновила Чарлз Дарвин. За съжаление птицата е изчезнала от остров Флореана, главно поради въвеждането на инвазивни бозайници като диви котки и гризачи чрез корабен и въздушен трафик. Тези видове не само застрашават екосистемата на Галапагос, но и застрашават местния поминък, тъй като намаляват броя на ендемичните растения и видове, които туристите специално идват, за да видят.

Пола А. Кастаньо, който е местен ветеринарен лекар за диви животни, каза, че времето за много видове изтича. „Розовите игуани на Галапагос, присмехулниците на Флореана и други диви животни може скоро да бъдат изгубени завинаги, ако не действаме”, обясни тя. Говорейки за Re: wild, Кастаньо добави „знаем как да предотвратим тези изчезвания и да възстановим функционални и процъфтяващи екосистеми – направихме го, но трябва да повторим тези успехи, да внесем нововъведения  и предприемем по-мащабни дейсвие”.

Наред с усилията за контрол и премахване на въведените видове и повишаване на осведомеността сред местните жители и туристи, Re: wild работи и за защита на морските ресурси на Галапагос, така че екотуризмът да може да се развива по по-устойчив начин; отчитане на нуждите и целите на местната общност, като им предлага подкрепа чрез семинари и ангажираност. Според Кастаньо, за да работи проектът, трябва да се включи цялата общност.

Няма никъде място като Галапагос. Той представлява върховният природен рай. Днес 98% от архипелага е национален парк, където можете да видите същите същества, които са вдъхновили Дарвин да формулира теорията за еволюцията. Това го прави една от най-добрите природни туристически дестинации в света. Но деликатната екосистема на Галапагос лесно се нарушава и природозащитниците казват, че сега са достигнали критична точка в кризата с биологичното разнообразие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин