По-близо до лятото: Летни дестинации, които си заслужава да посетим през зимата - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По-близо до лятото: Летни дестинации, които си заслужава да посетим през зимата
Автор: Боряна Кръстева
По-близо до лятото: Летни дестинации, които си заслужава да посетим през зимата
Снимка: Marcin Chady/Flickr

Повечето от нас са свикнали да посещават едни дестинации през лятото и други през зимата. Стига стереотипи, време е да развихрим приключенския си дух!

По-близо до лятото: Летни дестинации, които си заслужава да посетим през зимата

Любимите кътчета покрай морето, реките, водопадите и куп други места не са само за лятото. Посетите ли ги през зимния сезон, ще си зададете въпроса защо не сте го правили досега? 

Вижте нашите предложения за летни дестинации, които обезателно трябва да посетите през снежната зима.

Шабла

Градът се намира на 80 км от Варна. На около 3 км от Шабла се намира и защитена местност - Шабленско езеро, което обединява две естествени крайбрежни езера в Шабла и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал. Самите те са отделени от морето с пясъчна ивица, широка 30-50 метра. 

Нос Шабла е само на 5 км от града. На него се намира най-старият фар в България – открит официално през юли 1856 г. Той е най-високият по черноморското крайбрежие - цели 32 метра. Освен това  е единственият фар в България, който е в два цвята – червено и бяло. До 30-те години на миналия век е бил изцяло бял. След това обаче Южна Добруджа попада в границите на Румъния и властите решават да добавят и червено. Може да направите страхотни снимки на фара през зимния сезон и да се насладите на природата и шума на вълните!

Атанасовското езеро

Районът около Бургас е атрактивен не само през лятото. Сега е подходящо време на посетите Атанасовското езеро. То не замръзва през зимата, което го превръща в център за зимуващите водолюбиви птици. Езерото се намира на прелетния път Via Pontica. Заедно с останалите езера в района на Бургас е едно от най-благоприятните места за нощуване на пеликаните и щъркелите между делтата на Дунав и Босфора.  В района му са установени 316 вида птици от 400 вида, които се срещат из цяла България. От тях 14 са световно застрашени.

В северните покрайнини на Бургас, на изхода за Варна, в южната част на езерото се намира укритие за наблюдение на птици. До него може да се стигне с автомобил, градски транспорт, велосипед и пеш. Укритието има специални прозорци за наблюдение, така че птиците да не бъдат обезпокоявани. В него има осигурена оптика за наблюдение.

 

По-близо до лятото: Летни дестинации, които си заслужава да посетим през зимата

Докато прекарвате зимния си уикенд в Бургас, може да посетите още: древния балнеокомлекс "Акве Калиде", античния римски град "Деултум", скално образувание "Тримата братя" и Етнографски комплекс "Генгер" в град Айтос и други. 

Водопад "Райското пръскало"

Туристите предпочитат да посещават водопада през по-топлите месеци, истински активните пътешественици обаче знаят, че тази красота трябва да се види и през зимата. Екипирайте се добре, тръгнете с компания опитни планинари и не забравяйте да се оглеждате за зимната маркировка. Водопадът се намира в живописния резерват "Джендема", който по това време на година е истинска снежна приказка. Ако не сте се качвали в Стара планина през зимата, значи не сте видели и половината от красотата ѝ.

Маршрутът към "Райското пръскало" започва от местността "Паниците" - на 5 км от Калофер. Имайте предвид, че изкачването в зимни условия може да ви отнеме около 5 часа, затова е най-добре да нощувате в хижата. Там можете да се отдадете на приятни разговори в уютна компания. 

По-близо до лятото: Летни дестинации, които си заслужава да посетим през зимата

Меандрите на река Арда

Като че ли повече от родопските пътешествия са запазени за летните месеци. Да се сгушите в извивките на Източни Родопи, в разгара на зимата, е уютно и приказно изживяване. Ако си мислите, че ще ви е прекалено студено, бързаме да ви успокоим, че можете да стигнете до меандрите с автомобила си. Щом го направите обаче, сме сигурни, че няма да искате да си ходите. Магията на планината ще ви погълне изцяло. 

Едни от най-красивите меандри на река Арда са на пътя между град Маджарово и село Бориславци. А най-прекрасното е, че шосето се вие по коритото на реката. При най-величествения ѝ завой има малко уширение на пътя, където можете да спрете. Оттам имате възможност да направите впечатляващи снимки, които да показвате на приятелите си, щом се върнете от незабравимото си приключение!

По-близо до лятото: Летни дестинации, които си заслужава да посетим през зимата

Може да съчетаете посещението на меандрите със скално светилище Кован кая, приличащо на пчелен кошер, гробницата и крепостта "Мезек" в едноименното село, античната Вила Армира и крепостта Лютица в Ивайловград, църквата в село Долно Луково.

Вазова екопътека

Искате ли едно вълнуващо зимно пътешествие с влак? Тогава вземете билет за Гара Бов и потегляйте! Ще минете през Искърския пролом, който през този сезон е изключително красив. Влакът спира на Гара Бов, а самото село Бов е на 5 км от главния път. Историята разказва, че през 1206 г. рицари от Четвъртия кръстоносен поход били пленени от цар Калоян. На част от тях, начело с маркиз Сен дьо Бьов, било разрешено да се заселят в тукашните земи. Оттогава селището носи името на маркиз дьо Бов.

От гарата започва пътешествието ви към Вазовата екопътека. Началото на маршрута е от къщата, в която поетът е живял известно време - следвайте табелите. Нагоре ви води добре маркирана и укрепена пътека. Първата ви спирка е водопадът Скакля, наречен на едноименната река, спускаща се в източната част на планината Понор. Той е висок 120 метра и е четвърти по височина в България. През зимата Скакля замръзва и се превръща в любимо място за ледено катерене. Така че ако имате такива умения и сте авантюристично настроени - действайте! 

По-близо до лятото: Летни дестинации, които си заслужава да посетим през зимата

Екопътеката се изкачва до мястото, от което се спуска водопадът. След като преминете стръмни стъпалата, ще се озовете на върха на 100-метрови отвесни скали. От тях се открива панорамна гледка към дефилето. Краят на маршрута е в село Заселе, където можете да хапнете в местната кръчма. Връщането е по същия път. Цялата разходка ще ви отнеме около 3 часа. През пролетта и лятото мястото е пълно с туристи, но по време на зимната си разходка ще срещнете много малко хора. 

По-близо до лятото: Летни дестинации, които си заслужава да посетим през зимата

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
kalitravel, 26.12.2018 | 14:20
Идеални дестинации за лятната отпуска!
Абонирайте се за нашия бюлетин