Летни забавления в София за моментите преди заплата - част 2 - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Летни забавления в София за моментите преди заплата - част 2
Автор: Александра Любова
Летни забавления в София за моментите преди заплата - част 2

Лятото е в разгара си, което неминуемо ни предизвиква да напуснем пределите на дома в търсене на забавления и нови емоции. Всичко това звучи страхотно до момента, в който не изпаднем в ситуацията - седмица преди заплата, а портмонето ни плаче и ни казва да се приберем вкъщи... Но! Дори в столицата можем да намерим много неща, които да правим безплатно или с ограничени финанси. Независимо дали сами, с приятели или с половинка, на тези места можем да се забавляваме и да опознаем София.

Ще ви дадем някои идеи, а се надяваме, че и вие ще се включите в коментари, за да обменим опит и да направим лятото наистина незабравимо, независимо от бюджета, с който разполагаме.

В предходната статия се разходихме из по известните паркове на София, а сега ви предлагаме да се отправим към центъра на града.

Читалнята

читАлнЯта е туристическа инфоточка, модерна градска читалня и едно от все по-любимите места в Градската градина на София!

Какво е лято без хубава книга?! А ето и едно интересно кътче в София, което ще ви отведе в страната на книгите!

След дълги години безстопанственост, през лятото на 2015г. стъкленият павилион на алеята зад фонтаните бе изцяло обновен, за да посреща гражданите и туристите в столицата. В основата на читАлнЯта стои идеята за създаването на нова, модерна читалня в центъра на София, която да бъде атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги. Уютно място, което да вдъхновява любовта към книгите в градската среда ежедневно.

Всички налични за заемане заглавия могат да бъдат разгледани в каталога им, а за да се развива и обновява непрекъснато книжната колекция, би било чудесно да дарите своите любими нови книги и така да стане възможно споделянето и обменянето на най-доброто от съвременната литература с колкото се може повече други хора.

Читателска карта се издава само срещу дарение на поне една книга, като за улеснение има и списък със заглавия, от които всеки може да избере какво да донесе.

След издаване на читателска карта читателите могат да заемат на библиотечен принцип книги за вкъщи, в парка или на място.

НДК и Витошка

Разходка в центъра на София си е класика, от която не искаме да избягаме. Там можем да похапнем, да се разходим, да покараме колело, тротинетка, да си вземем сладолед, да поседнем на пейка, да се насладим на уличните музиканти и детска глъч. 

Поседнете на сенчеста пейка с приятели или половинката си и поиграйте на игра от типа - Каква професия имат минувачите? Има много варианти за играта, така че изберете този, който най-много ви допада.

Панчарево

Панчарево е разположено на 15 км югоизточно от центъра на София, между Витоша и Лозенска планина, в края на Панчаревският пролом на река Искър. Намира се в близост до Околовръстния път на столицата, кв. Горубляне и Бистрица. Непосредствено под селото Бистришката река, която се спуска стръмно от най-високите части на Витоша, се влива в Панчаревското езеро.

Възможностите за разходка са много, а също така ще откриете и прохладни местенца, на които да поседнете. Забавленията не спират до тук, защото със статут на балнеолечебен курорт от местно значение, утвърден от Министерството на народното здраве има възможности за лечебни процедури на разумни цени. 

А защо не и забавления с каяк или водно колело на самото Панчаревско езеро?

А ето и как да стигнете до там с градски транспорт от центъра:

Летни забавления в София за моментите преди заплата - част 2

Копитото 

Да погледнеш София отгоре? Може би, когато чуете тази локация, се сещате за романтична обстановка, но не е задължително да го посетите с вашата половинка, може просто да се разходите с приятели и да направите красиви снимки по залез за Instagram.

А ето и как да стигнете до там:

Летни забавления в София за моментите преди заплата - част 2

Витоша

Колкото е голямо разнообразието от паркове в София, толкова много места можете да посетите и във Витоша. Затова тук можете да прочетете повече за някои от най-интересните и популярни места в планината за кратко бягство от шума и града.

На кафе, но не точно!

А сега се връщаме отново в града! В последните години магазинчетата започнаха да се развиват по един прекрасен и непринуден начин, а именно като слагат масички със столчета наоколо и ни дават възможност да изпием кафе или биричка лятото, без това да ни струва колосална сума пари. Дори центъра на света - Студентски град, се обогати с такива местенца и едно от култовите заведения - BoomBar се превърна в голям магазин с множество места за сядане. На кафе, но не точно! На кафе, но евтино!

"София Хартиен Арт Фест"

От 3 май до 30 ноември "София Хартиен Арт Фест" ще представи най-доброто от хартиеното изкуство. 12-ото издание на фестивала е под надслов „Нови хоризонти“. Проектът на фондация "Аматерас" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Програмата е с хибридно съдържание – реално и виртуално, включващо изложби, онлайн дискусия, уъркшопове, онлайн лектория, състезание за юноши, представяне на книга, прожекция на документален филм и пътуващи експозиции. 13-те изложби ще представят няколко важни раздела – Биенале за хартиено изкуство, ретроспекция на АМАТЕРАС годишен конкурс/ изложба за хартиено изкуство, самостоятелни изложби на наградени автори, двустранни и виртуални изложби.

Фестивалът остава верен на почитта си към красивото и екологично изкуство, което е негова отличителна характеристика, но навлиза и в сериозен дебат за новите технологии, които го надграждат и му дават по-широк обхват на взаимодействие с различните публики.

Акценти в програмата: "АРТ КНИГА" в Регионален исторически музей - София (РИМ-София); Международен конкурс "Аматерас" и "Градски структури" на Естер Борнемиса – НДК; Биенале за хартиено изкуство – Триъгълна кула на Сердика, РИМ-София, Галерия Сан Стефано; "Японско хартиено изкуство" – Галерия "МАЗДА", Галерия "Финес"; "Обектът" – виртуален проект; самостоятелен проект в галерия "Контраст" на Валентин Бакърджиев; Изложба "Щрайх" в Градската галерия на Созопол и в две локации в Брюксел; дискусия за "Динамиката в изкуството"; лектория; работилници; представяне на книга за съвременната скулптура и др.

Програма "Ваканция" 2022 предлага безплатни спортни занимания за деца и младежи

Програма "Ваканция" 2022 предлага вход свободен за деца и младежи от 6 г. до 29 г., на над 20 обекта в различни точки на столицата (терени, зали за спорт, музеи и др.).

Програма „Ваканция“ е традиционна инициатива на Столична община, дирекция „Спорт и младежки дейности“, която ежегодно обхваща над 1 500 деца и младежи.

В програмата са включени 14 вида спорт, водени от професионални треньори.

От 20 юни до 31 юли, участниците ще имат възможност да тренират баскетбол, волейбол, футбол, лека атлетика, бадминтон, тенис на маса, тъч ръгби, летящ диск, народна топка, хандбал, плуване, брейк, BMX, лечебна изправителна гимнастика.

За любителите на разходките сред природата са организирани туристически походи с разнообразни маршрути.

Младите хора на София ще имат безвъзмезден достъп до музеи. Пилотно за 2022, в инициативата са включени и открити уроци по суинг.

Вижте пълната програма на летните занимания ТУК.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин