Лима в 27 факта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лима в 27 факта
Автор: Елена Исаева

Лима е основана на 18 януари 1535 г. от испанския конквистадор Франсиско Писаро, което я прави един от най-старите непрекъснато населени градове в Южна Америка.

Население: С над 10 милиона жители Лима е най-големият град в Перу и един от най-големите в Южна Америка.

Лима в 27 факта
Снимка: pixabay.com

Местоположение: Намира се на централното западно крайбрежие на Перу, с изглед към Тихия океан.

Град на кралете: Първоначално Лима е била известна като "La Ciudad de los Reyes" (Градът на кралете), име, дадено от испанските завоеватели.

Исторически център: Историческият център на Лима е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, който се гордее с колониална архитектура, църкви и площади.

Plaza Mayor: Известен още като Plaza de Armas, този централен площад е сърцето на историческия квартал на Лима и включва Правителствения дворец, Катедралата на Лима и Двореца на архиепископа.

Столица на храната: Лима се счита за гастрономическата столица на Южна Америка с разнообразна кулинарна сцена, която включва влияния от испанската, инките, африканската, китайската и японската кухня.

Ceviche: Това емблематично перуанско ястие, приготвено от сурова риба, изсушена в цитрусови сокове, произхожда от Лима и е един от кулинарните специалитети на града.

Мирафлорес: Един от най-богатите квартали на Лима, Мирафлорес е известен със своите луксозни магазини, паркове и зашеметяваща гледка към Тихия океан от своите скали.

Баранко: Този бохемски квартал е известен със своите художествени галерии, цветна колониална архитектура и оживен нощен живот.

Huaca Pucllana: Древна кирпичена пирамида, разположена в сърцето на Мирафлорес, датираща от културата на Лима (200-700 г. сл. Хр.).

Пачакамак: Археологически обект, разположен точно извън Лима, който е бил важен религиозен център за предколумбовите култури в региона.

El Circuito Mágico del Agua: Този парк в центъра на Лима разполага с 13 осветени фонтана, включително един от най-високите водни фонтани в света.

Климатът на Лима: Лима има мек пустинен климат, с топли лета (декември до март) и по-хладни зими (юни до септември) и много малко валежи през цялата година.

Трафикът в Лима: Лима е известна със задръстванията си, особено по време на пиковите часове. Транспортната система на града включва автобуси, микробуси и нарастваща мрежа от автобуси Metropolitano и метрото Lima.

Колониална архитектура: Историческият център на Лима е осеян със сгради от колониалната епоха, включително базиликата и манастира на Сан Франциско, известен със своите катакомби.

Музеят Larco: Разположен в квартал Pueblo Libre, този музей показва предколумбово изкуство, включително керамика, текстил и златни артефакти.

Перуански кон Пасо: Перуанският кон Пасо, известен с уникалната си странична походка с четири такта, е символ на перуанската култура и често може да бъде видян на паради и конни събития в Лима.

Президентска резиденция: Правителственият дворец, разположен на Plaza Mayor, служи като официална резиденция на президента на Перу и е отворен за обществеността за обиколки с екскурзовод.

Feria Internacional del Libro de Lima (Международен панаир на книгата в Лима): Един от най-големите панаири на книгата в Латинска Америка, провеждан ежегодно в Лима, привличащ автори, издатели и любители на книги от цял ​​свят.

Китайският квартал на Лима: Barrio Chino, китайският квартал на Лима, е един от най-старите в Америка и предлага разнообразие от китайски ресторанти, магазини и културни събития.

Парапланеризъм: Мирафлорес е популярно място за парапланеризъм, предлагащо спираща дъха гледка към града и Тихия океан от своите скали.

Пазар La Victoria: Този оживен пазар е страхотно място да се насладите на ежедневието в Лима, с продавачи, продаващи пресни продукти, месо и занаяти.

Плажовете на Лима: Въпреки пустинния си климат, Лима има няколко плажа, където местните жители и посетителите могат да се насладят на плуване, сърфиране и слънчеви бани, включително Playa Waikiki и Playa Redondo.

Национален университет на Сан Маркос: Основан през 1551 г., той е най-старият непрекъснато действащ университет в Америка.

Музика и танци: Лима е известна със своята жизнена музикална и танцова сцена, включително традиционна перуанска музика като маринера, хуайно и афро-перуански ритми.

Религиозни фестивали: Лима празнува многобройни религиозни фестивали през цялата година, с шествия, паради и традиционни танци в чест на светци покровители и религиозни традиции.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин