Луненбург - най-цветното рибарско градче - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Луненбург - най-цветното рибарско градче
Автор: Peika.bg
Луненбург - най-цветното рибарско градче
Снимка: Dennis Jarvis/Flickr

Канадският крайбрежен град Луненбург е едно от най-цветните населени места, които може да посетите.

Градчето е с население от около 2300 души, някои от които потомци на немски, швейцарски и френски заселници.Някога те дошли, за да колонизират района от името на британците през 1753 г.

Мястото е толкова цветно едва от 20-ина години. Преди това фасадите на дървените постройки били бели с черни акценти, като единствените изключения били червените сгради на кея. Впоследствие обаче била зададена нова тенденция. Нейната цел била Луненбург отново да изглежда така както по време на викторианската епоха – с разноцветни фасади.

Луненбург - най-цветното рибарско градче
Снимка: Tom Hiltz/Flickr


В началото на 19-ти век собствениците на риболовни лодки започнали да боядисват домовете си в същите ярки цветове, в които и плавателните си съдове. Причината за това била доста проста и практична – не искали да хабят излишъка от боя, използван за лодките. Тази практика започнала да се прилага масово и освен че Луненберг започнал да изглежда все по-разноцветен, по този начин все по-лесно се идентифицирало кой е собственикът на съответния плавателен съд.

Луненбург - най-цветното рибарско градче
Снимка: Dave Bezaire/Flickr


В наши дни градчето е толкова цветно, че колоритната фасада на Кинг Стрийт дори е получила прякора “фреската на ЮНЕСКО”. Това провокирало и други собственици на сгради да последват този пример и започнали да пребоядисват сградите в ярки цветове.
Луненбург - най-цветното рибарско градче
Снимка: Lars Plougmann/Flickr


Ако пътувате в Канада и минавате покрай Луненбург, имайте предвид, че може да му направите пълна обиколка за по-малко от час. Архитектурата му обаче, изобилства от причини да се спирате на много места. Например пред характерните за градчето „издутини“ на фасадите, които се явяват мястото, от което жените чакали съпрузите си да се завърнат от плаване. Те са разположени точно над входните врати на къщите и са една от причините Луненберг да е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Луненбург - най-цветното рибарско градче
Снимка: Ron Cogswell/Flickr


Една от интересните атракции в Луненбург е музеят на рибарството, в който можете да разгледате различни плавателни съдове. Дори и да не сте почитатели на музеите обаче, има достатъчно много причини да посетите градчето и да си подарите цветно настроение! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин