Лятна екскурзия до едни от най-красивите водопади в България - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лятна екскурзия до едни от най-красивите водопади в България
Автор: Peika.bg
Лятна екскурзия до едни от най-красивите водопади в България
Снимка: OMV

Лятото е най-подходящият период да се отдадем на занимания, които през останалото време от годината като че ли остават на заден план – например разходка до някоя природна или културна забележителност.

Днес се откъсваме от забързаното ежедневие в града и се отправяме към някои от най-красивите водопади в България. Идеята ни хрумна благодарение на кампанията на OMV „Заедно преоткриваме България на път“.

Тя има за цел да насърчи пътуването в България като представи интересни идеи за природни забележителности, които всеки може да посети съвсем свободно. За да направи това лесно и достъпно, OMV изготвя списък от 30 идеи за кратки и далечни дестинации в страната и ги събират в албум със стикери „Заедно преоткриваме България на път“. Цената му е 0.99 лв., а OMV България ще дари събраните средства от продажбата на албумите за благотворителност в края на кампанията. Всеки клиент получава комплект от 2 стикера безплатно за всеки 20 лв. от покупката на гориво и/или продукти от ресторанта и магазина, в която и да е бензиностанция на OMV в страната. А всеки, който събере стикерите в албума и регистрира кода от последната страница в сайта на OMV, може да спечели една от 30 награди. Всяка награда е на стойност 500 лв. във ваучери за гориво. Кампанията на ОМВ продължава до 30.09.2020 г.

Крушунските водопади са едни от най-посещаваните в страната и са особено живописни през пролетта, когато са по-пълноводни. Най-високият от тях е 20 метра. Разделя се на няколко ръкава, като създава няколко по-малки водопада. За посетителите са предвидени два маршрута, минаващи през множество водни басейни. Единият завършва с площадка за наблюдение, от която се разкрива гледка към водопадите, а другият води до равнина, където се намираизворът на травертинова каскада.

Жители в околността разказват, че в миналото в района са се усамотявали исихастите. Тук години наред са се укривали и свещеници, след като Търново пада под турска власт в края на 14. век. Могат да бъдат забелязани и няколко монашески килии, издълбани в скалите до водопадите. След Крушунските водопади може да продължите пътуването си и до Деветашката пещера – светлата ѝ част е отворена за посетители през цялата година.

Със своите 30 метра, Хотнишкият водопад е най-високият в района на Велико Търново. Познат е още с името Кая Бунар – от турски това означава „извор в скалата“. Хубавата новина е, че този водопад не пресъхва през лятото. Когато и да го посетите, ще успеете да му се насладите. Около него е обособена екопътека, която може да бъде измината за около половин час. Екскурзията до Хотнишкия водопад може да се комбинира и с посещение на античния град Никополис ад Иструм до село Никюп.

Лятна екскурзия до едни от най-красивите водопади в България
Снимка: OMV

 

Хайдушките водопади напомнят на сцена от вълшебна приказка. Намират се на 6 км от Берковица. Градът е непопулярен сред туристите, но там може да посетите часовниковата кула и Клисурския манастир. Хайдушките водопади са няколко, като всеки от тях е с височина от 2-3 метра. До тях се достига по екопътека, като маршрутът е сравнително труден – най-високата точка е на 890 метра.

Посещението на водопад Боров камък може да се превърне в истинско приключение. Екопътеката до него преминава през стълби и мостове над реката, които разкриват спиращи дъха гледки. Маршрутът започва от село Згориград на около 5 км от Враца. Краят му достига до 63-метровия водопад, падащ отвесно. Пътят до водопада на места е доста стръмен и посещението с деца би било по-скоро неподходящо заради стръмните стълби.

Лятна екскурзия до едни от най-красивите водопади в България
Снимка: OMV

Златният водопад Иванча е наречен така заради цвета на скалите, от които той пада. Височината му е около 15 метра, но през лятото е почти напълно пресъхнал. Днес около него са изградени стабилни мостове. До водопада се стига след преминаване през тепавицата, а в околността са обособени много места за пикник. Съвсем близо – между селата Пиринец и Иванча – се намира и водопадът Пиринешки джендем, който е и най-високият в района.

Еднодневна екскурзия до някой от водопадите в страната е винаги добра идея – грабвайте багажа и се насладете на последните летни дни!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин