Любопитни факти за Република Конго - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Република Конго
Автор: Елена Исаева
Любопитни факти за Република Конго
Снимка: pixabay.com

Африка е вторият по големина и по население континент в света след Азия. Африка лежи от двете страни на екватора, което е предпоставка за обхващането на редица климатични зони. Единственият континент, който стига от северния умерен до южния умерен пояс. Меридианът Гринуич също преминава по нейната територия. Древните римляни я наричали Africa terra – земята на африте, заради най-северната част на континента, която днес заема Тунис. Названието може да произлиза финикийското „афар, прах“; или от племето африди, които населявали Северна Африка, около Картаген; или да идва от гръцкото африке, без студ; или от латинското africa, слънчев.

Африка се отделя от Европа чрез Средиземно море, свързана е с Азия естествено, но понастоящем границата между двата континента е Суецкият канал.

Любопитни факти за Република Конго
Снимка: pixabay.com

Повечето големи реки се вливат в Атлантическия океан. На африканския континент е най-дългата река на планетата Земя – Нил, дълга 6671 km. Други големи реки са Конго (Заир), Нигер, Сенегал, Замбези, Оранжева река, Лимпопо, Руфиджи и Убанги.

Африка е континентът, който е смятан за люлката на човешката цивилизация, макар и да има доста спорове по въпроса. Той е интересен, колоритен и толкова различен от всичко друго, което сме свикнали да гледаме по света. Безспорно най-посещавани са Египет и Мароко, но Африка не е само тези две северни страни, в нея има доста интересни места, които заслужават да бъдат посетени. Някои от тях не са достъпни, както по-разработените туристически места, но все пак имат интересна история и култура.

Република Конго, или още Конго (Бразавил), е държава в Западна Централна Африка. Столицата е град Бразавил. Страната е позната също от колониалния си период като Френско Конго. Важно е да се направи разграничение и не трябва да се бърка със съседната държава Демократична република Конго (бивш Заир), наричана също Конго (Киншаса), както и по-рано Белгийско Конго. Да, звучи малко объркващо, но какво да се прави. Можеха да изберат и друго име, но все пак.

Република Конго е малка африканска страна, която не е особено популярня туристическа дестинация, но пък винаги е добре да научим нещо интересно и ново за света.

Ето и някои факти за Република Конго, които определено ще обогатят общата ви култура:

1.От 15-16 век на територията на днешно Конго съществуват държавните образувания Теке и Лоанго, които през 1880 г. са завладени от френски колонизатори.

2.Образуваният на тяхно място протекторат съществува под името Френско Конго до 1910 г., когато е преименуван на Средно Конго и става част от Френска екваториална Африка.

3.През 1958 е обявена за Автономна република Конго, а на 15 юли 1960 е провъзгласена за независима Република Конго.

4.През януари 1970 г., след десетилетие на работнически вълнения и военни преврати, сформираният през 1968 Национален революционен съвет взема властта и страната е обявена за „народна република“. През 1990 се установява многопартийна политическа система. През 1992 опозицията спечелва изборите; приета е нова конституция; обявена е Република Конго.

5.Република Конго е разделена на 12 департамента. Департаментите от своя страна се поделят на общо 86 района и 7 общини.

Република Конго има съвсем малък излас на океан, всичко друго граничи със суша

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин