Магади - едно необичайно африканско езеро - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Магади - едно необичайно африканско езеро
Автор: Peika.bg
Магади - едно необичайно африканско езеро
Снимка: Stig Nygaard/Flickr

Сигурни сме, че не сте чували за кенийското езеро Магади. То е най-южният воден басейн в страната и се намира в силно сеизмичната депресия на Източноафриканската рифтова долина. 
Името му пък, буквално преведено от езика на местните, ознaчва трона (вид минерал).

Малко известен факт е, че 
Магади е второто по големина езеро в светакато същевременно е естествен източник на калцинирана сода. Водите му са оцветени в разнообразни багри в различните му части и в отделните периоди на деня – преминават от бяло през бледорозово и алено до кобалтовосиньо и индигово

51921

Друг интересен факт е, че езерото
 е солено, алкално и изолирано сред земите на масаите в полупустинна област в един от най-сухите и горещи райони в КенияМагади е обградено от обширно солено плато и е частично пресъхващо. Това, разбира се, зависи от сезона и количеството на валежите.

51920

Нещо, което определено не може да се срещне навсякъде, е това, че на м
еста утаената сол в езерото достига дебелина от цели 40 мИменно затова местните са се ориентирали към бизнеса със сол. Съществува дори компания, която събира и пречиства водата, след който процес се получава калцирана сода. Тя служи за производството на хартия и стъкло

51932
Освен това на много места по бреговете му извират горещи минерални водиШироките солени пътеки и топлата мъгла от бликащите извори, комбинирани с многобройните розови фламинго придават необичаен вид на пейзажа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин