Магически вечери във Висящите градини в Маркисак - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Магически вечери във Висящите градини в Маркисак
Автор: Андон Андонов

Висящите градини на Семирамида – едно от Седемте чудеса на света от древността, отдавна не съществуват. Във Франция обаче съществува едно магическо място, което е техният съвременен наследник – Висящите градини на Маркисак.


Висящите градини на Маркисак са едно от най-романтичните места във Франция. Създадени през 19-и век, градините са оформени в типичния стил на Наполеон III. Той е обичал овалните форми, поради което 150 000-те храста са маникюрно поддържани във форма тип “овца” и алеите са лъкатушещи и извити.

В началото разходката започва със замъка Маркисак, който е изграден спрямо традицията на региона. Цялата тежест на покрива от редени камъни (около 250 тона) е разпределя върху външните стени, което позволява вътрешните стени да бъдат тънки и декоративни.

Пред замъка се намира Лабиринтът, който се състои от няколко части. Предната е направена от широки извити алеи, опасани с топчестите храсти, докато в задната част се простират множество тесни и прави алеи, в които е много по-лесно човек да се изгуби.

Навлизайки към сърцето на парка, човек подминава множество скрити местенца, сгушени между алеите - пейки, заобиколени от плътна стена от храсти, скулптури между дърветата, арки, чешми и рекички.

За да бъде разходката истинско откривателство, по пътя има красиво илюстрирани табели с информация за растенията, животните, местните хора, историята на региона... или просто напомняне да се огледате, за да не пропуснете някоя красива гледка.

В централната част на градините се събират всички пътеки, като има три независими маршрута, по които можете да стигнете дотам. Има много места за почивка, включително параклис, детски площадки и каменни колиби, които държат прохладно дори и през най-горещите дни на лятото.

Още по-навътре в градините се намира Гората на лицата, където каменни лица, заровени в земята, ви гледат изпод листата и корените на дърветата.

Алеите водят и до Убежището на поета - усамотена постройка, където можете да потънете в мислите си. По стените на убежището са гравирани известни френски поеми.

Убежището е последната спирка на широките алеи, но след него има по-малки пътеки, които водят до

Белведер – панорамна площадка на 130 м височина над река Дордон със зашеметяваща гледка към долината Дордон и нейните скални образувания.

Но най-магическото преживяване се случва през лятото. Всеки четвъртък през юли и август след 19 часа в градините се провеждат Вечери на свещи – сред храстите с мека светлина греят над 2000 свещи плюс стотици други лампи и факли. Приказната атмосфера се допълва от нежните мелодии, изпълнявани от музиканти.

Висящите градини се намират при двореца Маркисак в малкото селце Везак, на около 200 км от Тулуза. Самият дворец е от 17-и век и е бил собственост на един от съветниците на Кралят Слънце, Луи Четиринадесети.

Полезна информация: Градините на Маркисак можете да посетите целогодишно, като работното време варира през различните месеци. Цени на билетите, работно време и друга полезна информация тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин