Вечеря в бяло. С 11 хиляди гости. - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вечеря в бяло. С 11 хиляди гости.

За 25-та година се проведе една много специална вечеря „между приятели“. В уречения час пред Лувъра в Париж пристигнаха 11 хиляди гости. Всички облечени в бяло. Всички елегантни. С кошница за пикник в ръка.


Историята на Вечерята в бяло (Diner en blanc) започва през 1988 г. с идея на Франсоа Паские. Макар че от първия организиран от него пикник за приятели в Болонския лес някои неща са се променили. Днес срещите „в бяло“ са запазена марка и се организират в повече от 40 града по света – от Ню Йорк и Сан Франциско до Торонто, Сидни и Торино.

А защо са толкова интересни? Защото мястото на вечерята всяка година е различно и се пази в тайна до последния момент. За да се включи човек в това събитие, трябва да бъде поканен от някой, който е участвал предната година, или да се включи в списъка с чакащи в сайта на събитието. А след това – да се облече в бяло и да се държи с възможно най-много финес на най-изискания пикник на открито, който съществува. О, да, и да си донесе масата и стола, както и кошница за пикник с порцеланови чинии и висококачествена храна. Всичко в бяло.

Мъжете седят от едната страна на масата. Жените - от другата. Идеята на Франсоа е да се пресъздаде атмосферата на баловете от миналото. 

Нищо не нарушава спокойствието на вечерите – няма автомобилен трафик, нито тълпи от пешеходци. С изключение на удивените погледи на минувачите, на които не им се вярва, че виждат това, което виждат. Истинска магия.

А когато вечерта приключи, участниците си събират масите, столовете и мръсните чинии и си тръгват - сякаш нищо не е било. Като вечер за Пепеляшки.

Ето и видео, в което да усетите атмосферата на Вечерята в бяло: 

Le grand diner en blanc de Paris au Louvre le 13 juin 2013 / the 25 th white dinner of Paris from Jean-Marc Paillous on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Иванка Могилска, 28.07.2013 | 00:04
Тази сбирка я видях през 2005 година пред Нотр Дам и оттогава насам се чудя какво беше това. Сега вече знам. :)
Krasimira Jekova, 19.06.2013 | 11:26
ама че интересно ми стана , колко много хора на едно място за вечеря
Desislava Stoyanova, 19.06.2013 | 11:13
:) хахахаххаха докато не стигнахме до подсвиркването към оперните певци всичко изглеждаше невероятно, след това цялата прелест сякаш изчезна..
Nina Stanislavova , 19.06.2013 | 11:03
много странно ми изглежда това
Абонирайте се за нашия бюлетин