Малко известните гръцки острови, които ще са популярни това лято - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малко известните гръцки острови, които ще са популярни това лято
Автор: Peika.bg
Малко известните гръцки острови, които ще са популярни това лято

Скритите скъпоценни камъни на Гърция вече излизат наяве. Те предлагат прекрасни плажове, а освен това не са много пренаселени, а в доста случаи и по-евтини от по-популярните си събратя.

Гърция е едно от най-популярните места за почивка в Европа, но тя се превръща в жертва на собствения си успех. Острови като Миконос и Санторини вече са пренаселени от ежедневните потоци от хиляди туристи. Ако искате да отидете на море в южната ни съседка, но не желаете да се сливате с тълпата, изберете някои от следващите острови:

Китира

Със своите перфектни плажове, водопади и архитектура остров Китира е чудесна идея за спокойна лятна почивка. Той принадлежи към йонийската група. Разположен е под Пелопонес. Отдалечеността му от всички големи пристанища на Гърция му е помогнала да запази автентични си чар. Можете да стигнете до него с полет от Атина или с ферибот. Според древногръцката митология Китира е родното място на Афродита – най-красивата богиня на Олимп. Островът носи името на Китиро – цар на финикийците, които били първите заселници на острова. Местната култура и архитектура е повлияна от съвместното съжителство на гърци, венецианци, османци и британци.

Столица на острова е град Хора, разположена в южната част на острова. Тя е и най-красивото селище тук, построено върху склоновете на висок хълм, с тесни улици, стари църкви и венецианска крепост на върха. От нея се разкриват невероятни гледки към морето, а през нощта сякаш оживява чрез красиво осветление. Западната част на острова е по-дива и почти не заселена. Там ще откриете пусти, каменни плажове, идеално за уединение.

Малко известните гръцки острови, които ще са популярни това лято

Самос

Островът се намира точно до турското крайбрежие. Разположен е между остров Хиос на север и Додеканезите на юг. В Античността е бил център на йонийската и егейската култура. Родина е на великите философи Питагор, Мелис и Епикур, както и на астронома Аристарх Самоски. Тук се е намирал Херайонът – едно от най-старите и важни светилища на Хера. То, заедно с пристанище Питагореон, са двата обекта на острва, под закрилата на ЮНЕСКО.

Докато сте тук, не пропускайте да опитате местното вино. Островът се слави и със сушените си смокини и бадеми. До Самос можете да стигнете както със самолет, така и с ферибот. Великолепието от редуващи се скали и заливи, пясъчни брегове и гори, топлият пясък и прозрачната и чиста морска вода привлича почитателите на летните ваканции.

Малко известните гръцки острови, които ще са популярни това лято

Лимнос (Лемнос)

Той е  осмият по големина остров на Гърция в северната част на Егейско море. Тук наистина има много места, които да посетите. Като се започне от залива Бурниа с църквата "Зоодохос Пиги"; храмът на Кабирите, селището Контопули, където в миналото се е намирал най-големият град на острова, днес известно с многобройните си керамични магазинчета; древното селище Палиохни, Мудрос - едно от най-красивите селища на острова и се стигне го градчето Неа Кутали и плажът Невгати. 

Според гръцката митология Лемнос е бил посветен на бог Хефест – бог на огъня и защитник на ковачите. Той бил захвърлен там от разярения си баща Зевс, който го пратил в изгнание, защото защитил майка си Хера в техен спор. Поетът Омир допълнил легендата с твърдението, че Хефест е построил ковачница в дълбините на Мосихлос (действащ вулкан в миналото) и от благодарност за посрещането на жителите им дал занаята на металообработването.

Малко известните гръцки острови, които ще са популярни това лято

Карпатос

Островът е известен с дивите си планини и невероятно красивите си плажове и заливчета. Ако обичате спокойствието и сте готови на попътуваме малко повече за лятната си почивка, то Карпатос е чудесен избор. Според древните легенди тук е роден Прометей.

Ако си падате по водните спортове, посетете южната част на острова. Там всяка година се организира международен кайтсърфинг турнир. В северната част пък можете да се запознаете с местната култура. Разходете се в забравеното от времето селище Олимпос. То сякаш е кацнало на върха на опасен планински хребет. Интересното е, че там жените още носят традиционните си носии, така както е било преди векове.

Малко известните гръцки острови, които ще са популярни това лято


Тилос

Това е един от малките гръцки острови. Той е подходящ за приключенци, които търсят красива природа и усамотение. Навсякъде можете да видите диви цветя, шарени птици и безлюдни плажове. Тук можете да се разходите из мистични долини и планини. Във водите около Тилос можете да видите тюлени монаси и морски костенурки. Някога островът е бил известен със слоновете- джуджета, живеещи на него. Те обаче са изчезнали през 4000 г. пр. Хр., вероятно заради хората, пристигнали на острова.

На острова няма летище, така че ще трябва да се придвижвате по море. Препоръчваме ви да посетите малката столица на Тилос - Мегало Хорио. Там ще научите повече за слоновете-джуджета и ще се разходите из приказните улици. На около 1 час пеша от там се намира замъкът на Рицарите. Ако след всичко това, искате просто да се потопите в морето, изберете плаж Еристос, който е само на 2,5 км от Мегалио Хорио.

Малко известните гръцки острови, които ще са популярни това лято


Желаем ви весело лято!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин