Малюла - сирийският град, издълбан в планината - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малюла - сирийският град, издълбан в планината
Автор: Райна Михайлова

Лекият есенен ветрец полюшва червено, бяло и черното сирийско знаме. Пустите улици на едно малко планинско градче са обхванати от злокобна тежест. Пътуваме от ранни зори 56-те километра разстояние от Дамаск до Малюла.

Малюла е малко градче, което сякаш е издълбано в сирийските планини. Всъщност, хората, които живеят в къщичките, прегърнати от пустинната планина, допринасят към чара на Малюла. Арамейският диалект, на който те комуникират, се носи като шепот по вятъра. Малюла е едно от последните три места, в цял свят, където се използва западен арамейски език, а названието на града произхожда от „mala“- което на арамейски означава вход.

Всяка година християни от цял свят посещават Малюла на поклонение - в сърцето на града са скътани едни от най-прекрасните манастири.

Нашето посещение започва в православния манастир Мар-Такла. Пътят до него включва огромен брой стъпала, а самият манастир е разделен на две части. Първата включва модерна църковна постройка, а втората част е вдълбана в самата планина. В малка пещера, на входа на която расте дърво, се намират мощите на Света Такла, която е била последователка на Свети Павел. Нейното семейство е било преследвано заради християнската си вяра. Света Такла успява, според легендата, да избяга и да се скрие в Малюла. Там тя се моли пламенно за спасение и в следващия момент бива погълната от планината.

Излизайки от пещерата, виждаме как сирийската планина се разделя на две, за да открие тясна криволичеща пътека. Тя води до върха на планината, където се намира манастирът Мар-Саркис и Бакхус. Този впечатляващ манастир е построен върху останките на езически храм. Мар-Саркис съхранява уникални по вида си икони, които включват и езическа символика.

Над Малюла се извисява хотел „Сафир“, които разкрива панорамна гледка към това смирено градче. Всяка година, на 14 септември той посреща гости от цял свят, които празнуват Въздвижение на Светия Кръст Господен. За този свят празник над всеки връх на Малюла са запалени огньове, които са последвани от вечерни литургии на арамейски.

Датата на нашето е посещение е 13 септември 2011 г. На 4 септември 2013 г. избухва битката за Малюла, когато ислямски екстремисти нападат градчето. То вече не е същото, като преди. Усещането за спокойствие, за мир, за духовност изчезват - от тях е останал само споменът, чакащ да бъде възобновен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин