Петра, Йордания: Да си издялаш град в скалите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Петра, Йордания: Да си издялаш град в скалите
Автор: Мария Ангелова

През 1812 г. швейцарският откривател Йохан Буркхарт преминава през “Ас-Сик” - тесния процеп, който отвежда право в сърцето на Петра, - предрешен като мюсюлманин, водещ жертвена коза.

Той умишлено се преструва на безразличен към изсечения в скалите град, тъй като е бил наясно, че местните не биха го разкрили на чужденец. Затова той влиза под предлог - да извърши жертвоприношение при Аароновия гроб. Въпреки това швейцарецът не успява да скрие изумлението си при вида на прословутата фасада на съкровищницата (той е първият европеец след кръстоносците, който успява да я види), водачът му се усъмнява и го заплашва с пушката си.

От днешния турист не се изисква подобно хитруване. Вместо това той ще се сблъска с редица магазинчета за сувенири и множество благосклонни водачи, предлагащи преход през “Ас Сик”.

Древният град Петра е буквално издялан в пясъчните скали на Южна Йордания. Името му идва от гръцки и означава “камък”. Там народът на набатейците е строял храмове и гробници, домове и чертози, олтари и акведукти. Създали са цивилизация насред кръстопътя на древния Близък изток, средище на търговията и пресечна точка на множество търговски пътища.

По време на апогея си град Петра е дом на близо 20 000 жители. Те съумели да изградят гениална водопроводна система, която да снабдява разположения сред пустинята град с ценната течност.

Откакто е открит от археолозите, Петра се превръща в един от най-посещаваните туристически обекти в Близкия изток, особено след като става декор на популярния игрален филм от 1989 г. “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”.

Градът се намира на три часа път южно от Аман, столицата на Йордания.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин