Маршрут Асеновград - Асенова крепост - село Яврово - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут Асеновград - Асенова крепост - село Яврово
Автор: Лия Панайотова

Ако имате нужда от една по-разнообразна разходка из Южна България, можем да ви предложим страхотен маршрут, съвсем подходящ за сезона. Тръгвайки по този път, ще се намери по нещо за всеки – невероятни природни завележителности, разнообразни история и култура, както и някои градски удоволствия. Освен всичко останало, ще имате възможността да посетите мястото, където е бил роден един от най-известните български творци – Николай Хайтов.


Спирка 1: Асеновград 

Предлагаме ви да изберете Пловдив за изходен пункт и оттам да поемете към Асеновград. Разстоянието е около 20 км. Асеновград е разположен в дефилето на река Чая и представлява свързващият елемент между централната част на страната и Родопите. Поради тази причина любителите на природата могат да си намерят много интересни места за изследване и съзерцаване. Ако предпочитате да се любувате на красиви дрехи, вместо на реки и дръвчета, Асеновград има нещо и за вас. Мястото е известно като „Градът на булчинските рокли“, тъй като изобилства от модни ателиета, които предлагат най-вече официални рокли. Другото прозвище на Асеновград е Малкият Йерусалим. Името идва от културно-историческото богатство на града, изразяващо се най-вече в големия брой църкви, параклиси и манастири. Прочетете и нашите 10 причини да видите Асеновград

Спирка 2: Асенова крепост

След като разгледате Асеновград, е почти задължително да посетите една от най-известните местни завележителности – Асеновата крепост. Намира се на около 2 км от Асеновград и представлява средновековно здание, от което се открива невероятна гледка към околността. Любителите на историята ще се радват да разберат, че крепостта е съществувала още по време на траките. През IX век е преустроена, за да охранява византийскиата граница в този край. Към крепостта има и цъкрва - „Св. Богородица Петричка“, която е напълно реставрирана през 1991 г., и в момента функционира като православен храм. Нощем крепостта е осветена, а през лятото остава отворена до късно вечер. Ако е натрупал сняг, Асеновата крепост е затворена заради опасност от хлъзване и инциденти. Прочетете още за Асеновата крепост.

Спирка 3: Яврово - селото на Хайтов

Можете да завършите разходката си в село Яврово. Имайте предвид, че не е много добра идея да тръгвате точно след като е навалял сняг, тъй като пътят е тесен и криволичещ. То се намира на 11 км от Асеновград. Разположено е амфитеатрално, което ще рече, че от него можете да се полюбувате на гледка към Тракийската низина, Средна гора и Стара планина. Заклетите планинари ще открият и връх Ботев на хоризонта. Яврово изглежда така, сякаш е излязло от някоя приказка или маслена картина. Къщите, изградени от тежки камъни и греди, с китните си дворчета, ще ви пренесат в едно друго време. Чешмите с вкусна планинска вода са в изобилие, но най-известна е Хайтовата чешма. Кръстена е на писателя Николай Хайтов, който е роден в селото. Можете да посетите музея, посветен на него, както и правослвния храм, в чийто двор се намира въпросната чешма. Прочетете още за село Яврово.

***

ЗА МАРШРУТА:

Подходящ за: цялото семейство

Най-добро време: целогодишно

Продължителност: еднодневен маршрут

Разстояние от София: 170 км

Разстояние от Пловдив: 30 км

Вижте още уикенд маршрути в България!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин