Маршрут в Пирин: От Тевно езеро до Вихрен по билото - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут в Пирин: От Тевно езеро до Вихрен по билото
Автор: Михаела Стоянова

Пирин е известен с невероятно красивата си природа и многобройните хижи и заслони, в които може да се отсяда.

Достигането от една точка до друга почти винаги гарантира спиращи дъха гледки и чувството на свобода сред природата. Има един маршрут обаче, който дава възможност на преминаващите да се любуват на красотата отвисоко. Преходът от заслон Тевно езеро към хижа Вихрен минава именно по билото на планината. Това е един от най-интересните маршрути, защото изкачванията са малко, през голяма част от времето се върви по приятна пътека, а в края започва слизане надолу. За целта трябва да запланувате поне 6 часа, за които да изминете това разстояние.

Още със самото тръгване от заслона ще поемете по равна и приятна пътека. Докато вървите по нея, погледите ви могат да шарят във всички посоки. Всички по-високи върхове в тази част на планината (Момин двор, Кралев двор, Малка Каменица, Каменица, Зъбът, Куклите и Яловарника) могат да се съберат само в един поглед. Гледката е впечатляваща. След това ще достигнете Мозговишката порта. Там пътеката вече започва леко изкачване. С продължаването си напред, вие ще оставите зад гърба си тези върхове и пред вас ще се открият нови хоризонти.

Точно пред вас ще се изправят Типиците – трите върха, които са част от главното планинско било, което трябва да преминете. Изкачването им не изисква много усилия, защото вие вече сте нависоко и не се налага да набирате височина. Продължете още напред и пред вас ще се открият нови гледки като връх Газей например. В един момент ще достигнете най-екстремния участък в целия маршрут. Някои хора го наричат „малкото Конче”. Там е толкова тясно, че трябва да сте нащрек във всеки един момент. Ще достигнете огромен камък, който трябва да заобиколите. Но за да го направите, трябва почти да го прегърнете. Малка доза адреналин. Но щом го преминете, пътеката отново ще стане приятна и подходяща да се оглеждате на всички страни.

С напредването си ще се чувствате все по-близо до първенците на Пирин - Вихрен и Кутело. Това означава, че сте минали билото и ще започнете да слизате надолу. Тук теренът вече е каменист, но вървенето надолу винаги отнема по-малко време. Още по-надолу ще достигнете група езера, сред които е Жабешкото. Там пътеката се слива с тази, която идва от хижа Демяница. Това означава, че до крайната ви цел не остава още много. Продължете само надолу и след около час вече ще сте на хижа Вихрен.

Маршрутът от заслон Тевно езеро до хижа Вихрен е един от най-красивите, защото по него виждате голяма част от върховете и езерата в Пирин. Ако решите да се впуснете в това красиво приключение, не се колебайте, направете го. Умората след това ще е от онази приятната, примесена с доза удовлетворение.

Открийте още идеи за маршрути в Пирин

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин