Матера – къщи в скалите и Страстите Христови - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Матера – къщи в скалите и Страстите Христови
Автор: Мария Ангелова

Има само няколко места на света, където дворът на вашата къща е покривът на къщата на съседа ви отдолу. Едно от тях е южният италиански град Матера със своите изсечени в скалите къщи, обитавани, както се смята, от повече от 9000 години. Според Холивуд мястото толкова много прилича на древна Палестина, че е използвано за заснемане на филма на Мел Гибсън „Страстите Христови”. А наскоро стана ясно и че Матера ще бъде Европейска столица на културата през 2019 заедно с избрания български кандидат - Пловдив.

Някои от къщите в старата част на Матера - Саси ди Матера (Sassi di Matera, буквално Камъните на Матера), са изсечени направо в скалите и представляват просто дупка, подобна на пещера. Други много повече приличат на дом със стени от камък, прозорци и врати, а улиците в някои части на древното селище се намират буквално върху покривите на по-ниско разположените къщи.

До 50-те години на миналия век в Саси ди Матера все още живеят обикновени италиански семейства, но тогавашната политика на държавата ги принуждава да се изселят в модерната част на града.

Не е нужно да си правите план за разглеждане на старата част на Матера – просто се разходете по стръмните улици в търсене и откриване на все по-впечатляващи гледки, пийнете кафе сред скалите и вижте в музея как са живеели хората преди. Днес някогашните скални домове са заети от барове и бутикови хотели – и това ако не е интересно място за нощуване и сутрешна гледка!

Ако се вгледате по-внимателно, ще разпознаете и места, където са заснети сцени от „Страстите Христови”. Тук наистина можете да почувствате религиозната атмосфера с няколкото миниатюрни църкви, издигнати между и в скалите. Вътре в храмовете избледнелите стенописи са изографисани директно върху скалната повърхност.

Полезна информация: Не е добра идея да пристигнете в Матера около обед. Между 12 и 16 часа нищо не работи, а през лятото жегата е изгаряща, така че бъдете подготвени с достатъчно вода. Най-лесно ще стигнете до Матера от Бари с влак на компанията FAL (Ferrovie Appulo Lucane, www.fal-srl.it). Гарата на FAL се намира точно до централната гара в Бари. Влаковете потеглят на всеки 1-2 часа, пътуването отнема час и половина, а еднопосочен билет е около 5 евро. Имайте предвид, че тази линия не се движи в неделя. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Ignis Ignis, 08.05.2012 | 16:37
:)
Ignis Ignis, 03.05.2012 | 22:17
Много добра статия ;)
Абонирайте се за нашия бюлетин