Мемфис - музей под открито небе - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мемфис - музей под открито небе
Автор: Peika.bg
Мемфис - музей под открито небе
Снимка: pixabay

Мемфис е столицата на Древен Египет в епохата на Древното царство.

 

Руините на града са на около 19 километра южно от Кайро, на западния бряг на река Нил.

Още преди столицата да бъде преместена в Мемфис, градът е имал важно значение. Първоначално е носел името Инебу-хедж (Белите стени).

Мемфис - музей под открито небе
Снимка: pixabay

Днес той е отбелязан на географската карта само като мястото, където са останали оскъдните находки на грандиозната статуя на Рамзес II. Самият град днес лежи погребан под селото Мит Рахина.

Мемфис - музей под открито небе
Снимка: pixabay

В местността са открити останките от храма на Птах и Апис, както и няколко статуи, в това число и две двуметрови статуи от алабастър на Рамзес II. Некрополът Саккара е близо до Мемфис.

Мемфис - музей под открито небе
Снимка: pixabay

Смята се, че Мемфис е бил най-големият град в света от създаването си до около 2250 г. пр.н.е. Населението му е било над 30 000 души.

За първи път името „Мемфис“ се появява в летописите едва през 23 век пр.н.еПо думите на Херодот градът е издигнат от цар Мин, който заповядал да бъде построен бент, да се промени руслото на реката, течаща там, а на мястото на засипания стар завой на реката построил град.

За няколко хилядолетия Мемфис е културен, административен и търговски център, който привлича търговци и поклонници от всички краища на Африка и Азия. Едва след появата на град Александрия идва упадъкът на Мемфис.

Постепенно градът се руши. До наши дни той стига напълно покрит с тиня. Цели здания на практика не са останали. Сега Мемфис е музей под открито небе.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин