Месец на децата в музеите на Пловдив - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Месец на децата в музеите на Пловдив
Автор: Peika.bg

Отново започва „Месец на децата в музеите на Пловдив“! Отново заедно пловдивските културни институти отварят врати за най-малките и техните любознателни родители.

Уикендите в четирите пловдивски музея, Градската художествена галерия и Народна библиотека „Иван Вазов“ през целия месец юни ще са посветени на децата.

Инициативата, която има за цел да покаже на малчуганите, а и на техните родители, богатството на експозициите на първия български град -  Европейска столица на културата през 2019 г. вече има своето естествено продължение след огромния интерес, на който се радваше през месец февруари.

Идеята на заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и тогава и сега беше подкрепена с радост от директорите на културните институции, като всяка от тях е подготвила изненади за децата в предстоящите уикенди.

Този път темата е „ПЛОВДИВ: РЕКАТА И ТЕПЕТАТА“. Освен посещението на експозициите, децата ще могат да се включат в различни игри и занимания, да творят, както и да получат подаръци.

Пловдивските културни институции са се постарали да създадат за най-малките жители на града места за забавления, творчество, за игри и за провеждане на образователни лекции, поднесени по увлекателен начин. 

МЕСЕЦ НА ДЕЦАТА В МУЗЕИТЕ НА ПЛОВДИВ ПРЕЗ ЮНИ

ПЛОВДИВ: РЕКАТА И ТЕПЕТАТА

Регионален исторически музей – Пловдив (РИМ)

Регионален исторически музей – Пловдив обявява пореден "Месец на уикендите за деца в музеите на Пловдив” с два обекта – експозиция „Съединение на България” на пл. „Съединение” 1 и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив, които ще приемат посетители всеки уикенд до края на месец юни от 9:00 до 17:30 часа.

Малчуганите до 7 години посещават обектите ни безплатно, самостоятелно идващите ученици се таксуват с билет от 1.00 лев, входът за бабите, дядовците и техните внучета се таксува с един семеен билет от 3.00 лева, а родители с деца ще могат да разгледат експозициите ни с един семеен билет от 5.00 лева.

Всяко дете ще получи картичка на съответния обект и по един брой снимка „Спомен от Пловдив” на сграда, която е била емблематична за града в миналото. Всяко семейство ще получи работна тетрадка и семеен гид, специално разработени за самостоятелно разглеждане на експозициите, а в експозиция „Българско Възраждане” децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности. Всеки закупен семеен билет ще донесе още един подарък - изданието „История на Община Пловдив (1878-1989)” или „Справочник на улиците и площадите в Пловдив” по избор.

Музейните специалисти са разработили специални инициативи, посветени на темата „Пловдив: реката и тепето”. Презентации на мултимедийни устройства и фотографии на хартиен носител ще разказват историята на реката и тепетата, която тръгва от легендите, минава през старите имена, предопределя населването и развитието на древния град и продължава да се случва пред очите ни в настоящето на Пловдив. Специални образователни инициативи ще разяснят на малчуганите факти за емблематичните природни феномени.

Регионален исторически музей – Пловдив приканва децата да заснемат или запишат цветовете, формите и звуците на реката и хълмовете, както и да опишат тяхното настояще или как си представят тяхното бъдеще! Участниците могат да изпращат своите фотографии, видеа, звукови файлове и есета заедно със своето име и възраст на e-mail: rimplovdiv@gmail.com, а творбите им ще бъдат представени по време на Европейската нощ на музеите на 3 юли.

Посещенията в Регионален исторически музей – Пловдив ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност съгласно заповедите на министъра на здравеопазването.

Регионален етнографски музей (РЕМ)

През юни по време на  „Месец на децата в музеите на Пловдив“ екипът на РЕМ – Пловдив е подготвил най-различни и интересни образователни занимания на тема „Пловдив – реката и тепетата“.

Децата, посетили Регионален етнографски музей – Пловдив, ще се запознаят с любопитни подробности, свързани с живота покрай река Марица и на тепетата,  докато попълват интересни работни листове, тематични кръстословици и пъзели – организирани в подтеми „Водата е живот“ и „Тепетата – запазеният знак на Пловдив“.

Всички деца, които ни посетят ще научат нещо ново за хилядолетния град и ще си тръгнат с подарък.

Входът ще бъде свободен за деца до 7 години.

Цена на билет за деца над 7 години – 2 лв.

Цена на билет за възрастни – 6 лв.

Цена на семеен билет – 10 лв.

Градска художествена галерия (ГХГ)

В четири от експозициите на Галерията ще има стативи, на които ще са поставени оригинални картини от известни български художници, на които са изобразени пловдивските хълмове и река Марица. Децата, които ще посетят експозициите, ще имат възможност да нарисуват свои картини по оригиналната или по памет от това, което са виждали в града под тепетата.  Ще рисуват с цветни моливи върху картон или на стативи с маркери или тебешири в Постоянна експозиция Енчо Пиронков, Постоянна експозиция „Георги Божилов-Слона“,  Постоянни експозиции „Цанко Лавренов“ и Постоянна експозиция „Икони“. А накрая ще получат награда от Галерията. Децата ще могат да се докоснат до изкуството само срещу закупен билет от родителите им. Билета е с цена 4 лева. Печатите и този път ще се поставят в следните сгради на Галерията, разположени в Стария град:

Постоянна експозиция „Георги Божилов-Слона“, ул. „Княз Церетелев“ №1

Постоянни експозиции „Цанко Лавренов“ и мексиканско изкуство, ул. „Артин Гидиков“ №11

Постоянна експозиция „Икони“, ул. „Съборна“ №22

Иконната сбирка е отворена в събота и неделя от 10:00 до 18:00 ч., а за останалите три експозиции неделя е почивен ден.

Регионален природонаучен музей (РПНМ)

Природонаучният музей предлага безплатен вход за децата до 7 години през уикендите (Експозиция), както и специални подаръци. През целия месец, ще бъдат показани елементи от мобилната изложба на музея за река Марица "Река на биоразнообразието".

И още!

От 05.06.2021 (събота) посетителите на Регионалния природонаучен музей – Пловдив ще имат възможност да гледат най-новото планетарно шоу - „Космическият устрем на Европа“ (Europe’s Cosmic Quest). Филмът е реализиран по проект, финансиран от Европейската космическа агенция (EСA) и ще представи мисиите на звездния флот на ЕСА към вълнуващите загадки на Космоса. В деня на премиерата ще бъдат организирани още изложба на астрономически постери и 6 щанда с интерактивни тематични научни занимания на открито в парк „Дондукова градина“. Образователните дейности са с вход свободен и са насочени към ентусиасти в сферата на астрономията, семейства с деца, ученици и студенти. Участниците ще имат възможност да се включат в интересни работилници, свързани с най-емблематичните космически мисии на ЕСА. Също така, ще станат свидетел на ефектна демонстрация с комета, направена от сух лед. Събитията са разработени и ще бъдат реализирани от водещи астрофизици и педагози със съдействието на специалисти от екипа на музея.

Тук ще намерите повече подробности за съдържанието на образователните работилници на открито, които ще се проведат на 05.06.2021 в часовия диапазон от 11:00 до 15:00 в парк „Дондукова градина“:

·         “Построй космически кораб!”

Участниците в тази работилница ще имат възможност да построят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) различни космически носители от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях.

·         “Космосът и пикселите”

Желаещите да се включат в това занимание ще направят красиви пикселизирани модели, използвайки различни похвати в изкуството - като този на австралийските аборигени и поантилизма.

·         “Рецепта за Комета”

С тази впечатляваща научна демонстрация ще “сготвим” комета пред вашите очи, разкривайки органичната материя, от която е направена! А в последващата дискусия ще дадем отговори на много от въпросите, вълнували привържениците на тези “опашати космически скитници”. 

·         “Моят град от Космоса”

В това занимание ще бъдат използвани сателитни изображения от спътниците на космическата мисия “Сентинел 2” (по програма “Коперник”). Посредством тях, участниците ще изследват своят град от Космоса, като откриват различни забележителности и природни обекти и сравняват промените в техния облик през пролетта, лятото и есента.

·         “Климата от Земята и Космоса”

Щанд за млади изследователи на космически изображения на земната атмосфера през различни сезони и различни метеорологични явления.

·         “Мисията GOCE”

Работилница за запознаване с характеристиките на геоида (истинската форма на Земята) чрез изследване на 3D принтирани модели, оцветяване на земни карти, трансформирани в геоид и пресъздаване на геоидната форма на Земята от пластелин.

Регионален археологически музей (РАМ)

5.06. – 6.06.2021 г. (събота и неделя)

Децата и техните родители могат да участват в забавната игра „Посети и открий“. Играта включва оцветяване на карта и търсене на експонати, свързани с РЕКАТА.

19.06. – 20.06.2021 г. (събота и неделя)

В следващия уикенд в играта „Посети и открий“, децата ще търсят експонати, открити през годините на ПЛОВДИВСКИТЕ ТЕПЕТА при археологически разкопки.

Играта включва и оцветяване на карта.

Подарък: картички с Панагюрското златно съкровище.

Регионална народна библиотека  „Иван Вазов“

В рамките на „Месец на децата в музеите на Пловдив“ през юни, заниманията с деца и беседите с тях ще се провеждат в Детския отдел на библиотеката,  всеки ПЕТЪК между 14:00 и 17:00 ч.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин