Междуградските (пре)открития на Йорит Клуитман - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Междуградските (пре)открития на Йорит Клуитман
Автор: Таня Стоилкова

Понякога е нужно съвсем малко, за да преоткрием нещата, които познаваме и красотите, с които сме свикнали. Холандецът Йорит Клуитман (Yorit Kluitman) е намерил това малко нещо с помощта на своя верен спътник - колелото. Той преоткрива собствената си държава и намира в нея прекрасни гледки и пейзажи, които го подтикват към едно вълнуващо пътуване. С едно колело, много желание и всички 418 холандски общини, които го чакат, той поема смело напред. Събира своите впечатления и снимки в проекта си "Между градовете" (Tussen steden).

Повече за Йорит и неговото начинание ще научите от интервюто с него специално за Peika.bg.


- Разкажи ни за основната идея на твоя проект и как се роди тя?

- Идеята за колоездене през всичките 418 холандски общини се зароди два месеца след като си купих първото истинско състезателно колело. По време на първите си колоездачни обиколки в Холандия открих, че много лесно се пътува между градовете. С няколко сандвича и достатъчно вода можех да прекося половината страна. Това ме накара да прогледна. Нашата страна е наистина много малка и можеш да пътуваш навсякъде с колело. Моето възприятие за разстояние се промени и погледът ми над холандските пейзажи, погледнати от колелото, ме накараха да искам да преживея всичко, което те могат да предложат. Това беше също моментът, в който започнах да документирам местата с камера.

- Как преминава един твой ден на колело?

- Наред с моята работа като графичен дизайнер прекарвам цялото си свободно време, карайки колело през холандските пейзажи. Един типичен ден на колело започва с проверяване на прогнозата за времето и скоростта на вятъра. Проверявам си графика, за да видя кои общини трябва да посетя и изчислявам колко време ще ми отнеме да стигна там, където искам. Ако колелото е в перфектно състояние и оборудването е пакетирано, тръгвам.

Целта ми е да направя две добри снимки във всяка община (и евентуално да публикувам всички снимки в книга). С тази мисъл в главата си се опитвам да започна деня. Но невинаги се получава по начина, по който искам. Има дни, в които колоезденето отнема цялото ми време и аз се прибирам вкъщи без нищо интригуващо. А има и дни, в които имам купища перфектни снимки, но не съм достигнал желаната дестинация. Опитвам се да планирам всичко, но в края на деня всичко е различно от очакваното и именно това го прави толкова забавно.

- Откриваш ли нещо ново за своята страна, докато пътуваш по този начин?

- Най-голямото откритие беше преоткриването на собствената ми държава. Холандия може да предложи толкова много неща на толкова малко парче земя. И може би най-важното от всичко е, че те са близо до градовете и са достъпни за всички. Моята мисия е хората да узнаят това.

- Какво трябва да знаем за Холандия?

- (Равно е, но вие вече знаете това). Няма природа. Всичко, което виждате, е докоснато от човешки ръце. Типично по холандски - желанието да контролираме околната среда, но пък  често за наистина добра кауза. В противен случай цялата държава ще бъде наводнена.

- Кое е любимото ти място досега?

- Един от най-интересните райони, през които съм карал, е районът, който заобикаля нашия единствен и голям национален парк Де Хоге Вельове ("De Hoge Veluwe"). Особено през есента е много впечатляващо.

- Обмислял ли си подобен проект в друга държава?

- Тази малка държава ме държи ангажиран за последните две години, така че не мога да си представя какво ще ми струва, за да направя нещо подобно в друга държава.

- Къде в Холандия е пейката с най-хубава гледка?

- На върха на един от няколкото хълма в Холандия има паметник. Той представлява пейка, която се нарича Посбанк (“Posbank”). В мъглива сутрин гледката е зашеметяваща.

Повече за проекта "Между градовете" може да намерите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин