Миризмата, която комарите мразят - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Миризмата, която комарите мразят
Автор: Peika.bg
Миризмата, която комарите мразят

...и как това може да спаси милиони от малария...

Миризмата на печено пиле може да ви привлича неустоимо, но оказва се, че за комарите положението не е точно такова. Ароматът, който излъчва (живо) пиле, се оказва репелент за някои видове насекоми, включително и за комарите.

Група учени от Швеция и Етиопия наскоро откриха, че миризмата, която излъчват, отблъсква комарите, пренасящи малария.

Експериментът

За целта на проучването доброволец е спал в легло под мрежа за комари, в която е имало капани за насекоми. Оказало се, че комарите били по-малко привлечени от капаните, които съдържали съставка с аромат на пиле, в сравнение с тези, които нямали. Поставянето на клетка с живо пиле до мрежата имало същия ефект, се твърди в информацията за проучването.

И какво от това?

Знае се, че комарите предпочитат човешката кръв, но не се отказват и от домашните животни. Сред тях обаче не са пилетата заради, както става ясно, миризмата им.

Макар борбата с маларията да напредва, все още над 2 милион души годишно се разболяват от пренасяната от комарите болест, а около 400 000 умират. Дали всеки ще си вземе клетка с пиле до леглото? Едва ли. Но комарите стават все по-устойчиви на репелентите, използвани в Субсахарска Африка, и това проучване може да има важно значение за разработването на нови по-ефикасни препарати.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин