Могиланската могила - красив парк, криещ историята на една принцеса - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Могиланската могила - красив парк, криещ историята на една принцеса
Автор: Александра Любова

Могиланската могила e една истинска надгробна могила в центъра на град ВрацаБългария. Тя е превърната в красив парк, на който се радват малки и големи.

Разкопките на мястото се провели през 1965-1966 г. и по това време са открити 3 богати гробници. В един от гробовете са намерени скелет на младо момиче със златен венец, колесница и 3 коня с техните сребърни принадлежности, както и други скелети и богати предмети.

Могиланската могила е представлявала един полуразрушен насип във Враца. В продължение на дълги години се е намирал в двора на къща. Никой не обръщал внимание на мястото, но археолози знаели, че там има надгробна могила и през 1965-1966 година са проведени археологически проучвания. Както споменахме там са открити 3 гробници. Една от тях била ограбена още в древността, но другите две били доста запазени.

Най-интересни са находките във втори гроб. В него са намерени колесница с 2 коня, впрегнати в нея (ритуално убити по време на погребението). Открит е още един скелет на кон, за който се предполага, че е за водача на колесницата.

Около останките на коня са открити посребрена юзда и сребърни апликации, части от украсата на конската сбруя. До коня археолозите откриват останките на млада жена без украшения и се предполага, че това е някоя от прислужниците, ритуално умъртвена заедно с господаря си по време на церемониите. 

Главата на другото момиче, открито при разкопките, била украсена от златен венец, наподобяващ лаврови клонки. Той тежал 205 г. чисто злато. Златният венец се допълвал и от масивни златни обеци, изящно украсени в долната част с фигурки на сфинксове и растителни орнаменти. Открити са и още 47 златни апликации върху и около главата, предполага се, че апликациите са били закрепени към було с което е била покрита главата на момичето, но булото не се е запазило. В лявата й ръка е поставено огледало. До нея били открити останките на мъж, воин, заедно с въоръжението му. 

Вероятно е царска гробница на членове от династията на трибалите през 4 век пр.н.е. Находките може да откриете в Регионалния исторически музей, Враца.

Паркът, обособен на мястото, е привлекателно място за гости и посетители на града. В него има симпатични пейки и люлки за децата, а дръвчетата създават прекрасна атмосфера, независимо от сезона. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин