Момче сбъдва мечтите си преди да ослепее - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Момче сбъдва мечтите си преди да ослепее
Автор: Мария Ангелова
Момче сбъдва мечтите си преди да ослепее

12-годишно момче от Окланд, Нова Зеландия знае нещо, което никой не би искал да узнава в живота си: че скоро ще ослепее. Луис Корбет, както и двамата му по-големи братя, страдат от retinitis pigmentosa – болестно състояние, при което с годините зрението все повече се влошава. Миналата година Луис разбира, че развитието на болестта му се е забързало, разказва майката Катрин пред CNN.

Изправени пред тежката реалност, семейство Корбет решава да се отправят на околосветско пътуване с Луис. „Искам тази година той да види и запомни колкото се може повече красиви неща“, споделя майката.

Родителите помолили Луис да направи списък с местата, които иска да види за пръв, а вероятно и за последен път. Така в списъка влезли Гранд Каньон, водопадите Ниагара, Емпайър Стейт Билдинг, както и щабквартирата на Google в Калифорния.

Но нещото, което е най-важно за момчето не е място, а игра. Като всяко малко момче, Луис е запален спортен фен, и като номер едно в списъка му е да отиде в Бостън и да види на живо любимия си баскетболен отбор „Селтик“.

Списъкът е бил лесната част, но следва изпълнението му. Само за последната година зрението на Луис е намаляло с 50%, така че пътуването трябва да започне възможно най-скоро. Управител на голяма софтуерна компания от Бостън, който е и съсед на семейство Корбет в Окланд, дарява значителна сума, с която да помогне за пътуването. Освен това успява да увлече приятели и непознати от всички краища на земята, с помощта на които само за четири седмици са набрани 25 000 долара.

„Много е трогателно. Хората ни помагат толкова много“, казва майката на Луис.

Но приказката не свършва дотук.

Историята на Луис започва да се разпространява в социалните мрежи и достига до Корин Грусбек. Нейният собствен 21-годишен син Кембъл също е сляп заради подобна съдба.

„Напълно разбирах какво искат да направят семейство Корбет – да натрупат визуални спомени в съзнанието на Луис“, казва тя. Но това не е единственото съвпадение. Оказва се, че съпругът на Корин е собственикът на отбора на "Бостън Селтикс".

Така на 5 март Луис ще може да гледа мач на „Бостън Селтикс“ от едни от най-хубавите места в залата. Националният химн преди срещата пък ще бъде изпълнен от хор от слепи деца от най-старото училище за слепи в САЩ, в чийто борд участва Корин. 

Дори и със събраните средства, само парите нямаше да помогнат на Луис - на негова страна е била щастливата случайност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин