Мрачните тайни на Ватикана - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мрачните тайни на Ватикана
Автор: Peika.bg
Мрачните тайни на Ватикана
Снимка: pixabay

Ватикана е страна, известна със своята невероятна култура, архитектура и паметници, както и с това, че е седалище на папството. Освен това е център на противоречия и има своя справедлив дял от мрачни тайни.

Ето по-подробен поглед върху някои от тайните за Ватикана.

1. Главният екзорсист на Ватикана е извършил над 100 000 екзорсизма

Въпреки че се смята, че екзорсизмът е практика, която се вижда само във филмите на ужасите и е от Средновековието, тя продължава да е жива в Католическата църква. Отец Габриеле Аморт е покоен свещеник и е служил като главен екзорсист на Ватикана. Той служи в продължение на 60 години и се смята, че е извършил около 160 000 екзорсизма.

Обредът на екзорсизма обаче не се ограничава само до покойния главен екзорсист. Изпълняван е от различни папи през годините. През 2018 г. BBC съобщи, че Ватикана е приветствал 250 свещеници от цял ​​свят на годишен семинар.

2. Ватикана помага на нацистките военнопрестъпници да избягат от съюзническите сили

След победата на съюзническите сили в Германия в края на Втората световна война, нацистите са принудени да потърсят убежище извън Европа. Хиляди нацисти успяват да избягат в южноамериканските страни, по-специално в Аржентина, Чили и Бразилия.

Изследователят от Харвард Джералд Щайнахер пише книга, която цитира и показва документи за пътуване, сочещи, че Ватикана е помогнал на нацистите да пътуват до тези страни. Щайнахер твърди, че това е направено с надеждата за съживяване на европейското християнство и страх от нарастващото влияние на Съветския съюз. Ватикана обаче отказва да коментира тези твърдения.

3. Ватикана спечелва пари от Холокоста

В допълнение към подпомагането на бягството на хиляди нацисти от Европа, Ватикана също участва в подпомагането на контрабандата на плячкосано от нацистите изкуство и друга собственост, принадлежаща на еврейски семейства.

Джералд Познър, американски журналист, казва, че Бернардино Ногара, финансовият съветник на Ватикана, се смята за един от нацистките шпиони. Смята се, че той е създал ужасяваща схема, която позволява на Ватикана да инвестира пари в италиански застрахователни компании, които пазят активите от животозастрахователните планове на убитите еврейски семейства. Тъй като Ватикана е бил инвеститор, а не пряк застраховател, те не трябва да връщат парите, направени чрез схемата.

Мрачните тайни на Ватикана
Снимка: pixabay

4. Скандалите на Ватиканската банка

Ватиканската банка, наричана още Институт за религиозните дела (IOR), е замесена в множество скандали.

Най-противоречива е връзката им с Хитлер. Джералд Познер, историк, посочва, че Ватикана е получавал църковен данък от Хитлер всяка година.

На IOR е платена значителна сума пари, така че да не може да бъде проследена от западните банки. IOR е използван за съхраняване на милиарди долари, подробностите за които никога не са били публично разкривани.

5. Ватилийкс

През 2012 г. беше издадена книга, наречена „Негово светейшество“, която се основава на изтеклите тайни документи на папа Бенедикт. Личните документи бяха изтекли от иконома на Бенедикт XVI до автора, Джанлуиджи Нуци.

След преглед на тези документи е проведено вътрешно разследване. Разследването разкрива, че лица, които не са от Ватикана, са изнудвали гей епископи, тъй като са нарушили обетите си. Папа Бенедикт CVI подава оставка от папството през 2013 г. поради този скандал.

Мрачните тайни на Ватикана
Снимка: pixabay

6. Апостолическият пенитенциарий

Апостолическият пенитенциар е таен трибунал, който разследва така наречените престъпления на отделни лица. Предполага се, че е намерено през 1179 г. и е било пазено в тайна до 2009 г. Само папата може да даде опрощение на хората, изправени пред този трибунал. Примери за грехове включват опит за убийство на папата, свещеник, разкриващ греха или самоличността на човек, който ги е изповядал, и т.н. Папата действа като ръководител на този трибунал и се нарича Главен пенитенциар и може или да предложи опрощение, или да остави автоматичното отлъчване да остане в сила.

7. Мъртъв човек изправен пред съда

През 897 г. католическата църква изправя мъртвец пред съда. Известен като „Трупният синод“, посмъртният процес срещу папа Формозус е проведен от папа Стефан VI, неговият приемник. Формозус е обвинен в узурпиране на папството, въпреки че до този момент е мъртъв от 7 месеца. Тялото на папата е ексхумирано, облечено в църковно облекло и доведено до папския съд. Един дякон дори е назначен да говори от името на мъртвия папа. Той е признат за виновен; всички негови действия като папа са обявени за нищожни; тялото му е съблечено от дрехите и облечено в парцали; трите му пръста за благословия са отрязани и тялото му е хвърлено в река Тибър, където древните римляни са изхвърляли своите позорни престъпници в продължение на векове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин