Музей на киселото мляко в село Студен извор - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на киселото мляко в село Студен извор
Автор: Мария Ангелова

Ако трябва да изброите 10 неща, които са типични за България, много вероятно едно от тях да е киселото мляко. Популярността му в Япония и името на бактерията, което включва „bulgaricus“, са сред малкото факти, около които единодушно се обединява национална ни гордост.


И ако киселото мляко (различно от западния „йогурт“ във всичките му разновидности, с които заливка на мусака не става!) е споменавано винаги с добро, то знаем ли нещо за историята му?

Музеят на киселото мляко неслучайно се намира в село Студен извор (близо до Трън). Тук в годината на Освобождението на България се ражда д-р Стамен Григоров – откривателят на бактерията на киселото мляко Lactobacillus bulgaricus. Двуетажната сграда, където е подредена сбирката, се намира в близост до родната къща на д-р Григоров, в самия център на селото - голяма, спретната, с цветя и веещо се българско знаме, няма как да я пропуснете.

На долния етаж има малка сбирка със съдове и приспособления за правене на кисело мляко във времето на нашите прапрапрабаби, както и други инструменти и уреди, чиито функции в наши дни са позабравени (а за децата вероятно са напълно неизвестни).

Качите ли се по стълбите на спретнатата къщичка, ще можете да проследите целия път на киселото мляко – от кравата и овцата до преработвателния завод и магазина. Маршрутът на млякото е подреден от фигурки-играчки, а на табла над тях е разказана цялата му история.

Едно нещата, които най-много харесахме в музея, е интересната беседа и усмихнатата дама, която ще отговори на всичките ви въпроси. Така че, макар че няма да видите самия процес на подквасване на млякото, разходката си заслужава.

Полезна информация: Село Студен извор се намира по главния път от Трън за сръбската граница, на 90 км от София. Малко след като подминете Трън, има табела за отбивка вляво и след 4-5 км сте в селото. Работно време: сряда – неделя 9-18 часа. Входна такса: 2 лв. за възрастни, 1 лв. за деца, учащи и пенсионери. Беседата е включена в цената на билета.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Соня Славова, 23.09.2014 | 12:47
Това е нещо много хубаво, нека не забравяме културата си, дано да се правят все повече такива обекти!
Vqra Petrova, 10.10.2013 | 11:05
не знаех,че имаме музей на киселото мляко, дано да се посещава от хората
Uchtiviq Los , 10.10.2013 | 10:28
хехех :) не знаех,че имаме такъв музей! :) дали продават автентично кисело мляко,но не в пластмасови кофички
Абонирайте се за нашия бюлетин