Музей на марионетките в Замъка в Любляна - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на марионетките в Замъка в Любляна
Автор: Петя Ангелова

Какво можеш да правиш в един замък, освен да се върнеш във времето на рицарите? Да гледаш куклен театър и самият ти да станеш кукловод?

И това е възможно – в Любляна, столицата на близката Словения.

Кукловодните традиции в Словения са поставени преди около век и са спечелили международно признание. Но повече за значението за словенската култура и историята на кукления театър може да научите в открития в края на май 2015 г. Музей на марионетките в Двореца на Любляна – първи по рода си в Словения.

Изложбата на музея е създадена със сътрудничеството на Кукления театър на града. Това е проект с грижа към изкуството на словенското кукловодство.

Интересна е постоянната изложба в Замъка на Любляна – посветена на именити куклени художници и техните герои. Посетителите могат не само да проследят историята на словенския куклен театър, но и да се запознаят с различните кукловодни техники. Дори всеки има възможност да изпита кукловодските си умения.

Пътят на кукления театър – свързващ изложбата с Кукления театър в замъка, е арт инсталация с механично задвижвани куклени сцени. Редовната програма представя най-известните словенски куклени пиеси.

Посещението на музея е включено в цената на билета за замъка на Любляна.

Адрес: Словения, град Любляна, Grajska planota 1

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин