Музеят „Земята и хората“ – образователно и забавно - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят „Земята и хората“ – образователно и забавно
Автор: Елена Исаева

Когато дойде есента, след забавното лято, пълно с приключения и екскурзии, започва едно голямо чудене къде да се отиде, особенно когато сме с малки деца. Най – добрите варианти за дъждовни и студени дни е посещение на някой музей. Хем е разходка за децата, хем има и образователна насоченост, а често именно подобни посещения в различни музеи, събуждат интереса на децата към доста неща.

Един много интересен музей, който може да посетите с вашите деца е „Земята и хората“. Той се намира зад НДК, от страната на хотел Хилтън.

Музеят „Земята и хората“ – образователно и забавно
Снимка: wikipedia.org

В музея може да видите различни минерали, скали и всичко свързано с тяхното образуване, използване и приложение в ежедневието. Уредниците на музея са учени – геолози, геохимици и минералози и могат подробно да ви разкажат за различните минерали, които се намират в земната кора, за тези, които най-често се срещат у нас, тук децата ще разберат каквот е скала на Моос (измерване на твърдостта на минералите), кои са най – големите диманти и аметисти в света. Освен това ще могат да видят гигантски образци, които са наистина впечатляващи.

Музеят „Земята и хората“ – образователно и забавно
Снимка: Елена Исаева

Няколко пъти в годината тук се провежда и изложението на минерали, на което участват различни университети и освен да разгледате, може да си купите някой минерал, да научите нещо ново за тях и много да се забавлявате.

Музеят „Земята и хората“ – образователно и забавно
Снимка: Елена Исаева

Освен изложбата, в музея „Земята и хората“ от известно време се провежда школа по минералогия, която е в ден събота от 11 до 13 часа. Това определено е едно чудесно занимание за децата, защото тази школа е като училище, но не само образователно, ами и забавно училище. В школата всяка седмица има различна лекция, относно науките за Земята и минералите, на които децата ще научат много интересни и полезни неща.

Музеят работи всеки ден от 10 до 18 часа. Тук често се провеждат и други интересни съботоя свързани с минерали, геоложки конференции и други, за които може да следите в сайта на музея.

Историята на сградата на музея също е много интересна. Националният музей „Земята и хората“ е разположен в една уникална по своята архитектура сграда, която е била построена в края на XIX век като част от комплекса „Софийски Арсенал”. Сградата е наистина уникална и единствена по рода си до тогава, защото е една от първите построени в страната с монолитна стоманобетонна конструкция с противо-земетръсни шайби.

Първите сведения за този т.нар арсеналски комплекс датират още от 1882 г., когато Софийският артилерийски склад е бил преименуван на Софийска оръжейна работилница. През 1899 г. с указ на тогавашния княз Фердинанд комплексът става Софийски артилерийски арсенал. Именно сградата на музея е едната от трите сгради от този арсенал, която е съхранена и до днес.

В музея може да видите няколко постоянни експозиции, както и доста временни, които се сменят през определен период от време.

В музея „Земята и хората“ има и специализирана научна библиотека, която е основана през 1988 г. с първоначално дарение от 143 книги. В момента те са близо 11 000 - над 5200 монографии, българска и чужда специализирана литература, научни публикации, автореферати, геоложки карти и други.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин