Музеят на карикатурите в Лондон - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят на карикатурите в Лондон
Автор: Peika.bg
Музеят на карикатурите в Лондон

Още от създаването на културата на карикатурите в медиите през 17-и век, те са неизменна част, както от журналистическата, така и от културната традиция на нашата цивилизация. Карикатурата улавя и пресъздава наболели теми и проблеми, гнили личности и тенденции и ги осмива безмилостно като по този начин допринася значително за баланса между нещата, както трябва да бъдат и нещата, както никога няма да бъдат.

Във Великобритания традицията на карикатурата се разпростира вече в три столетия и до този момент в жанра са работили огромен брой хора, вложили таланта и социално-политическата си позиция по редица теми от своята съвременност. Единственият музей във Великобритания, в който можете да да разгледате техните творби и да научите повече за авторите, тяхната работа и днешните представители на жанра е Музеят на карикатурите в Лондон.

35770

През 1988 г. група карикатуристи, колекционери и поддръжници създават The Cartoon Art Trust, за да съберат средства за създаването на музей. Тяхната идея е той да е посветен на колекционирането, изложбите, промотирането и запазването за поколенията на най-добрите британски карикатури. Музеят отваря врати през февруари 2006г . в сграда от 1888 г., която се намира ъгъла на Литъл Ръсел (Little Russell Street) и Коптик (Coptic Street) в центъра на Лондон.

На приземния етаж на музея се правят специални изложби, които се променят 4 пъти в годината и изследват живота и работата на творците в карикатурата и комиксите. Втората разказва за британската карикатура във всичките й форми от доказани майстори като Уилиям Хогарт, Ралф Стедман до комикс-творци като Рупърт Беър и Анди Кап. Галерията на първия етаж е посветена изцяло на изкуството на комиксите и нови графични романи, а галерията за млади артисти се използва за обучение, но понякога се отдава под наем за срещи и бизнес събития.

35772

Тъй като музеят не се финансира с държавни пари и издръжката му зависи изцяло от собствени средства, там се организират различни събития и уъркшопи за училища и колежи, семейства, деца и възрастни. Музеят предлага пространство за събития за бизнес и социални организации, а в него се организира дори детски рождени дни. В библиотеката му има 5 хиляди книги за комикси и карикатура, които могат да се ползват за проучвания. В магазина на музея пък се продават повече от 900 книги за историята на карикатурата, графични романи и детски книги, както и различни артикули.

35771

Входът за Музея на карикатурата е 7 паунда за възрастни, за студенти е 3 паунда, а за лица под 18 години и хора с увреждания е безплатно.

Музеят работи от понеделник до събота от 10-30 ч. до 17-30 ч., а в неделя от 12 ч. до 17-30 часа.

Забележка: Музеят и магазинът към него ще са затворени на 13-и юли и 2-и ноември 2015 г. 

Вече ви се ходи в Лондон?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин